BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzügyminisztérium: hangulatkeltés zajlik a nyugdíjemelés körül

A törvények alapján nem indokol idén évközi nyugdíjkorrekció – írta a Pénzügyminisztérium. A szaktárca hozzátette, hogy a jövő évre tervezett nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj a terveknek megfelelően megvalósul.

A Pénzügyminisztérium (PM) hangulatkeltésnek nevezte azokat a híreket, miszerint nem lesz idén évközi nyugdíjemelés. A szaktárca kiemelte, hogy a nyugdíjtörvényben foglaltak nem indokolják a nyugdíjak megemelését. Hozzátették, hogy a jövőre tervezett 3,2 százalékos nyugdíjemelés, valamint a februári 13. havi nyugdíj a terveknek megfelelően megvalósul.

Back,View,Of,Mature,Senior,Couple,Family,Sitting,On,The
nyugdíjemelés
Idén nem lesz évközi nyugdíjemelés, mivel nem állnak fenn a törvényi feltételek / Fotó: Shutterstock

A Pénzügyminisztérium Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amiben tisztázta a tényeket.

A nyugdíjtörvény kimondja, hogy akkor szükséges nyugdíjkiegészítés, ha az első 8 hónap adatai alapján az éves infláció várható mértéke meghaladhatja a januári nyugdíjemelés mértékét

– írta a Pénzügyminisztérium. Idén januárban 6 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat, az éves infláció viszont csak 3,7 százalék lehet, így a magyar nyugdíjak nem veszítenek az reálértékükből.

A Világgazdaság már kedden írt róla, hogy az augusztusi inflációs jelentés alapján az idei évben nem lesz évközi nyugdíjkorrekció.

Azt is közölték, hogy 

a nyugdíjtörvény szerint nyugdíjprémiumot akkor lehet fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás egyenlegcélja teljesül.

A Pénzügyminisztérium azt írta, hogy a magyar nyugdíjasok jövő februárban is megkapják a 13. havi nyugdíjat, illetve jövőre 3,2 százalékkal tervezik emelni a nyugdíjakat.

A PM a Népszava cikkére reagált, amiben a lap Katona Tamás közgazdászt, volt pénzügyminisztériumi államtitkárt szólaltatta meg. A cikkben arról van szó, hogy idén nem lesz évközi nyugdíjemelés és nyugdíjprémium sem, ezt a kijelentést pedig hangulatkeltésnek nevezte a Pénzügyminisztérium, mivel a törvények alapján nem is volt szó évközi korrekcióról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.