BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az intézményi távhődíjaknál jön a csökkenés, nem a lakosságinál

Módosítást tervez a kormány a távhőárakban és a támogatási rendszerben. A lakossági távhőszolgálatást a mostani, rezsicsökkentett áron veheti igénybe a lakosság október 1-je után is, míg az intézményeknek olcsóbbá válhat a távfűtés – pontosított az Energiaügyi Minisztérium.

A lakossági távhő díjaknál „további csökkentés nem fakad a rendelkezésből”; „az úgynevezett kiemelten kezelt intézményeknél alapozhat meg a tavalyi kettő után egy újabb nagyarányú díjcsökkentést” – hangsúlyozta a Portfolio megkeresésére az Energiaügyi Minisztérium a készülő minisztériumi rendeletmódosítással kapcsolatban. Így tehát a korábbi értelmezéssel ellentétben értelmezésével ellentétben nem várható október 1-től további 3,3 százalékos lakossági távhő rezsicsökkentés, mert ez már 2014. őszén megvalósult. Így tehát most ősztől az úgynevezett kiemelten kezelt intézményeknél, például az iskoláknál, kórházaknál, önkormányzati épületeknél jöhet nagyarányú díjcsökkenés, és ebből fakad a közel 140 milliárdos költségvetési hiánynövelő hatás.

Távfűtés
Az intézményi  / Fotó: Bohanek Miklós

A 3,3 százalékot említő bekezdés 2014. október 1.-től hatályos. Így a lakossági távhőszolgáltatási díj ma ugyanannyi, mint amennyi 2014. október 1.-én volt. A hatályos díj tehát már most teljesíti a 3,3 százalékos csökkentést, vagyis további csökkentés nem fakad a rendelkezésből. Ezúttal csak egy technikai pontosítás került a szövegbe"

A távhővel fűtött háztartások idén ősztől is a megszokott rezsicsökkentett áron vehetik igénybe a szolgáltatást. 

A rendeletmódosítás az úgynevezett kiemelten kezelt intézményeknél alapozhat meg a tavalyi kettő után egy újabb nagyarányú díjcsökkentést.

Ez azt jelenti, hogy a rendeletmódosítás hatásvizsgálati lapján látható 139,4 milliárd forintos hiánynövelő hatás az idei évi elfogadott költségvetésre vonatkozik (hiszen nincs még 2025-re elfogadott költségvetés, igaz a 2024 utáni időszakra összesen csak 289 millió forintos deficitnövelő hatással jár.) Az, hogy a külön kezelt intézményeknél nagyarányú díjcsökkentést tervez a kormány, és ebből jön a közel 140 milliárdos deficitnövekedés, arra utal, hogy a távhő mögötti gázbeszerzési és egyéb költségektől elmarad az októbertől érvényes díjszabás. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.