BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Útépítésektől robbant be az építőipar újszerződés-állománya

Mindenféle előjelek, mínuszok és pluszok váltakoznak az építőipar júliusi teljesítményében: az ágazat termelési adatai 6,2 százalékos elmaradást jeleznek az egy évvel korábbi értékektől, miközben a júniusinál egy százalékkal magasabbak. Markáns változás az újszerződés-állományban van, ami 21 százalékkal magasabb a tavaly júliusinál, köszönhetően a 280 százalékkal megugrott útépítési beruházásoknak.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,2 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene júliusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentése szerint.

építőipar
A nagy értékű útépítésektől lett kiugró növekedés az újszerződés-állományban / Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Kettősség az adatokban – ez történt júliusban

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, 

  • az épületeké 2,8, 
  • az egyéb építményeké 10,6 százalékkal.
    Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,1, az egyéb építmények építésében 9,8 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,6 százalékkal bővült.

 A júliusban kötött új szerződések volumene 108,0 százalékkal nőtt, 

ezen belül 

A kiugró növekedést az útépítésekre kötött nagy értékű szerződések okozták.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 47,8 százalékkal nőtt.

 

Az első hét hónap mérlege

Tekintettel a jókora éves mínusznak, a tavaly júliusinál 6,2 százalékkal kisebb teljesítménynek, az építőipari termelés volumene 3,0 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz mérten a 2024 január–július közötti időszakban.

Az első fél év mérlege még 5,1 százalékos pluszban volt, a második fél év első hónapja ezt jócskán mérsékelte – derül ki a KSH adataiból.

Hullámvasúton a magyar gazdaság húzóágazata – kijöttek a számok

Különösen rossz hír a magyar építőiparnak, hogy a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az ágazat termelése júniusban 6,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. A kilátásokat illetően az igazán lesújtó adat a megkötött új szerződésekkel kapcsolatban jött ki, itt a volumen 34,9 százalékkal maradt el az előző évi, magas bázistól. Az utóbbin belül az épületek építésére kötött megállapodások száma 41,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.