BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy István: nem hagyják, hogy Brüsszel még több támogatást vonjon el a gazdáktól

Nagy István agrárminiszter legújabb Facebook-posztjában hangsúlyozza: nem fogják hagyni, hogy Brüsszel elvegye a területalapú támogatásokat a gazdáktól. Az agrárminiszter azt is elmondta, hogy elutasítják a közös agrárpolitika forrásainak csökkentését.

Brüsszel el akarja venni a területalapú támogatásokat a gazdáktól – olvasható Nagy István agrárminiszter legújabb Facebook-posztjában. A miniszter elmondta: ezt nem fogják hagyni, megvédik a gazdák érdekeit.

Budapest, 2024. május 10.Nagy István agrárminiszter beszédet mond a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Magyar Bankszövetség konferenciáján Budapesten, a Dorothea Hotel dísztermében 2024. május 10-én.MTI/Purger Tamás, Nagy István: nem hagyják, hogy Brüsszel elvegye a Közös Agrárpolitikát
Nagy István: nem hagyják, hogy Brüsszel gyengítse a közös agrárpolitikát / Fotó: Purger Tamás / MTI

„A leghatározottabban visszautasítjuk azt is, hogy a közös agrárpolitika (KAP) forrásait csökkentsék” – mondja videójában Nagy István. A miniszter szerint a „brüsszeli politika mesterterve, hogy megszüntesse a KAP pénzügyi önállóságát”. Elmondása szerint minden erejükkel tiltakozni kell ez ellen, ugyanis

A gazdáknak járó támogatásokat nem lehet csökkenteni, nem lehet kizárni egy olyan termelőt sem a forrásokból, akire az uniós szabályok bármilyen környezeti többletterhet raknak.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Európa élelmiszer-ellátása és élelmezésbiztonsága nem sérülhet. „A nemzeti kormány mindig a gazdák oldalán áll, ezért akarunk gazdaközpontú agráriumot, ami versenyképes, fenntartható, válságálló és tudásalapú egyaránt” – mondta a videójában a miniszter.

A tét a gazdabarát közös agrárpolitika

A mai már a harmadik, magyar elnökség által vezetett ülés lesz a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban – kezdte brüsszeli doorstep sajtótájékoztatóját Nagy István agrárminiszter. A tanácsnak nagyon sok napirendi pontot kell megvitatnia, a tagországok ugyanis az előre meghirdetetteken – benne a közös agrárpolitika (KAP) jövőjét meghatározó következtetéseken – felül  még tíz egyéb fontos kérdés megtárgyalását is kérték.

Fontos napirendi pont lesz a Következtetések a mezőgazdasági termelőket középpontba helyező, 2027 utáni közös agrárpolitikáról című is, amelyben a mezőgazdasági minisztereknek jóvá kell hagyniuk a KAP 2027 utáni időszakára vonatkozó megállapításokat.

Nagy István szerint lényegi kérdés annak megvitatása, hogyan lesz gazdaközpontú a közös agrárpolitika.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.