BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány újabb változtatásokra kész az Erasmus program feltámasztása érdekében

Törvényjavaslatot nyújt be a Kulturális és Innovációs Minisztérium az egyetemek kuratóriumainak működéséről szóló szabályozás módosításáért. Hat évben maximálnák a kuratóriumi tagság időtartamát, és azt is korlátoznák, hogy kik tölthetik be a tisztséget.

A kormány módosítja a közérdekű alapítványokról szóló törvényt annak érdekében, hogy a modellváltott egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és a Horizont programhoz – derült ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által kedden közzétett törvénymódosítási javaslatból. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára megerősítette: erre azért van szükség, mert az Európai Tanács által hozott intézkedés valamennyi vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézményt, illetve azok összes hallgatóját sújtja.

Erasmus
A kormány el akarja érni, hogy megszüntessék a 21 magyar egyetem kizárását az Erasmus programból / Fotó: Bach Máté

Miért szűnt meg az Erasmus program?

Két éve kezdődött az ügy, amikor az Európai Tanács a közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatosan, jogállamisági aggályokra hivatkozva határozatot hozott, amelynek részeként kizárta az Erasmus programból a hazai modellváló egyetemeket. A helyzet megoldása érdekében a kormány 2023 februárjában távozásra szólította fel az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban és felügyelőbizottságaiban ülő kormányzati tisztviselőket – minisztereket, államtitkárokat, kormánybiztosokat és miniszteri biztosokat –, ám a jogszabályhoz nem nyúltak. Az összeférhetetlenségi szabályok változatlanok maradtak, ami az Európai Bizottság számára továbbra is elfogadhatatlannak bizonyult.

A tegnap megjelent törvényjavaslattal ezen változtatna a KIM. Varga-Bajusz Veronika az M1 Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott: a minisztérium által tavaly novemberben küldött szabályozási javaslatra immár egy éve nem érkezett válasz az Európai Bizottságtól, ezért úgy gondolták, miután egy törvényalkotási időszak eredménytelenül eltelt, nem várnak tovább, az idei őszi ülésszakban szeretnének pontot tenni az ügy végére. 

Az Európai Bizottságnak lépnie kell, hogy év végéig meg tudjuk oldani a hazai hallgatók ügyét

– hangsúlyozta Varga-Bajusz Veronika, aki abszolút diszkriminatívnak nevezte a bizottság két évvel ezelőtti döntését. 

Milyen változások történnek?

Az államtitkár beszélt az új törvényjavaslatban található változtatásokról is. Ilyen a határozott idejű kuratóriumi tagság, amelyet a javaslat hat évben maximál, összefüggésben azzal, hogy a modellváltott egyetemek finanszírozási megállapodásai is ennyi időre szólnak. 

A törvényjavaslat értelmében ezentúl nem lehetnek kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tagok az egyetemi alapítványokban:

  • parlamenti képviselők,
  • polgármesterek és a főpolgármester,
  • kormánytagok,
  • államtitkárok,
  • a miniszterelnök politikai igazgatója és nemzetbiztonsági főtanácsadója,
  • kormánybiztosok, miniszteri biztosok,
  • helyettes államtitkárok,
  • a kormányzati főhivatalok és a központi hivatalok vezetői és helyetteseik,
  • a kormányhivatal főigazgatója, igazgatója,
  • a Nemzeti Fejlesztési Központ főigazgatója és igazgatói,
  • járási hivatalvezetők és helyetteseik,
  • főosztályvezetők és osztályvezetők.

Ha valaki ezek közül bármelyik tisztséget betöltötte, de lemondott vagy véget ért a megbízása, csak egy év elteltével lehet kurátor vagy felügyelőbizottsági tag egyetemi alapítványban. Az összeférhetetlenséget az Állami Számvevőszék is ellenőrzi. Az összeférhetetlenségi szabályok kiterjednének az egyetemi alapítványok által alapított gazdasági társaságokra is.

Varga-Bajusz Veronika beszélt a kormány által az Erasmus program helyettesítésére elindított Pannonia programról is. Álhírnek nevezte azt az értesülést, amely szerint a program egyelőre nem túl népszerű a diákok körében: a Pannonia programmal

eddig évente mintegy ötezren utaztak külföldre, az első fél évben várhatóan háromezren vehetnek részt a programban, akik közül nyolcszázan már kint is tartózkodnak, emellett további 1500-2000 pályázat elbírálása van folyamatban

– foglalta össze. Kitért arrra is: a Pannonia program újdonsága, hogy a segítségével nem csupán Európa, de a világ bármelyik egyetemére eljuthatnak a hallgatók, a program garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek teljes körű elismerését a küldő egyetemen.

Lemondott posztjáról a győri egyetem kuratóriumának elnöke

Palkovics László, az egykori technológiai és ipari miniszter  a lépését azzal indokolta, hogy ezzel segítené a kormány az Erasmus-üggyel kapcsolatos sikeres tárgyalásait az Európai Unióval. Mint jelezte, az október végén soron következő tisztújító ülésig az alapítvány működésének zavartalansága érdekében még ellátja a feladatait. Ezt követően továbbra is segíteni kívánja a győri Széchenyi István Egyetem fejlődését, amely fennállásának legsikeresebb korszakát éli részben éppen a modellváltás miatti fejlesztések okán – fejtette ki a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány sajtóközleménye szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.