BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németh Szilárd: gázárban és ellátottságban is Európa legjobbjai vagyunk

Nyugodtan vághatnak neki a magyarok a fűtési szezonnak, van elegendő gáz, a rezsicsökkentés és a nagycsaládos kedvezmény is marad – mondta tájékoztatóján Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. A gázártámogatás forrásait pedig a jövő évi költségvetés is tartalmazni fogja.

Sikeresen működik a nagycsaládos gázártámogatás, amely a gazdasági nehézségek közepette a 143 ezer három- vagy többgyermekes családból 63 ezernek segített – mondta a rezsicsökkentés eredményeit értékelő sajtótájékoztatón Kardosné Gyurkó Katalin, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója. Mint mondta, idén mint 6 ezer családban született meg a harmadik gyermek, számukra – és a kedvezményt eddig nem igénylők számára – fontos, hogy a támogatás igényléshez kötött, de az igényt elég egy alkalommal leadni, a következő években a jogosultaknak automatikusan jár a kedvezmény.

NÉMETH Szilárd, gázártámogatás
Németh Szilárd: marad  a gázártámogatás és a rezsicsökkentés / Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A támogatásra azok jogosultak, akik legalább három gyermeket nevelnek, utánuk családi pótlékot kapnak, illetve – nagyobb gyermekek esetén – beszámítják őket a családi pótlék számításába.

A nagycsaládos gázárkedvezmény az alap évi 1729 köbméteren felül három gyereknél további 600, majd minden gyermek után 300 köbméter évente. 

A miniszteri tanácsadó arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki csak most igényli a kedvezményt, de már korábban is jogosult volt rá, akkor két hónapra visszamenőleg megkapja.

Nemcsak a gázellátásban, hanem a villamos energia biztosításában és a távfűtésben is a legjobbak vagyunk Európában – jelentette ki Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, hozzátéve, hogy a 2025-ös költségvetés is tartalmazni fogja a nagycsaládos gázártámogatás forrásait.

A rezsicsökkentett áron biztosított, háztartásonkénti 1729 köbméter a 3,6 millió fogyasztási hely 91 százalékát fedi le, vagyis csak kis arányban lépik át az átlagfogyasztást – jelezte Németh. Nagy biztonság a hazai fogyasztóknak, hogy a saját tulajdonú tárolókban 6,29 milliárd köbméter földgáz van, ami 92,21 százalékos töltöttséget jelent. Ez az összes hazai igény 59,31 százaléka, a gazdasági és a lakossági fogyasztást is figyelembe véve a következő időszakban 125 téli napra elegendő tartalék, míg csupán a napi 24 millió köbméteres lakossági fogyasztással számolva 261 (téli fogyasztású) napra elegendő a betárolt földgáz.

Ezzel Európában szintén a legjobbak között vagyunk 

– nyomatékosította.

Ahogyan abban is, hogy a magyar családok kapják Európa legolcsóbb háztartási villamos energiáját és földgázát – állította. Adatai szerint a gáz Prágában négyszer, Varsóban háromszor, Pozsonyban és Bukarestben pedig két és félszer drágább, mint nálunk, míg Stockholmban a hazai ár 13-szorosát kell fizetni. Az áramért pedig a csehek a magyarországi ár négyszeresét, a lengyelek közel két és félszeresét, a szlovákok kétszeresét, a románok pedig másfélszeresét fizetik. Németország a legdrágább a magyarországi ár négy és félszeresével.

Németh Szilárd azt is hangsúlyozta, hogy a háborús időkben is sikerült megőrizni az ország földgázellátását, és át is irányították a forgalmat, mert már a Török Áramlaton keresztül folyik a szállítás. A földgáz árát és rendelkezésre állását figyelembe véve elmondható, hogy mi, magyarok vágunk neki a télnek a legbiztonságosabb helyzetben. A rezsibiztos kiemelte: mindez annak ellenére van így, hogy Brüsszel egyre erőteljesebben támadja a rezsicsökkentést, ebben pedig a hazai baloldalban is partnerére talált. Amíg azonban a Fidesz–KDNP lesz kormányon, addig a rezsicsökkentés politikája a rezsicsökkentés politikája is marad – szögezte le.

Ezer módon csökkenthető a fűtésszámla – megmutatjuk, hogyan
Itt az ősz, nyakunkon a tél, jön a magas fűtésszámla. Pedig az energiatakarékos fűtés, a szigetelés, az energiahatékony berendezések használata, de még a fűtési rendszerek karbantartása is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebbet kelljen fizetnünk.



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.