BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Grammy-díjra jelölhetik a világzenét játszó magyar zenekart

A legkomolyabb presztízsű zenei elismerésre, a Grammy-díjra terjesztettek fel egy magyar zenekart, a Söndörgő együttest, amelyre már régen nem volt példa. Novemberben dől el sikerül-e jelölésre váltaniuk a felterjesztést, magát a Grammy-díjat februárban adják át az arra érdemeseknek.

Amerikai kiadója terjesztette fel Grammy-díjra a délszláv zenét játszó Söndörgő együttest. Ez még nem hivatalos jelölés, de óriási megtiszteltetés, és az első lépés a rangos kitüntetés felé – írta az Index, amelynek podcastjéban vendégeskedett a zenekar két tagja, Eredics Áron és Eredics Salamon, akikkel többek között az elismerést kiváltó Gyezz című lemezről beszélgettek.

Grammy-díj
Amerikai kiadója két kategóriában is felterjesztette Grammy-díjra a délszláv zenét játszó Söndörgő együttest / Fotó: Index

A Grammy-díjra felterjesztett együttes vezette szeptemberben az európai világzenei listát 

A podcast műsorban elhangzott, 

tíz éve nem volt példa arra, hogy magyar együttes vezesse a World Music Charts Europe (WMCE) rangos világzenei toplistát, ez szeptemberben a Söndörgő zenekarnak sikerült. 

Egyébként tíz éve is ők értek a csúcsra, előttük Lajkó Félix, illetve Sebestyén Márta volt még listavezető.

Hogyan került a Grammy-jelölés közelébe a magyar zenekar?

A műsorból kiderült, hogy a rangos európai világzenei ranglistára is titkos szavazással lehet felkerülni, de a Grammy-díjra való jelölés még ennél is titkosabban zajlik. 

A Söndörgőnek sikerült bekerülnie egy olyan amerikai kiadóhoz (GroundUP Music), amely méltónak tartotta a lemezüket arra, hogy felterjessze – két kategóriában is – a díjra: hogy a következő körben kik jutnak tovább, az novemberben dől el, 

az pedig már csupán a februári Los Angeles-i gálán derül ki, hogy végül ki kapja meg a díjat.

Érdekes, hogy sokáig a magyar származású Solti György karmester tartotta a csúcsot 31 Grammy-díjjal, egészen 2023-ig, amikor is az amerikai Beyoncé letaszította a trónról a maga 32 díjával, természetesen eltérő kategóriákban. 

Jelölést kapott 

  • Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere, 
  • Schiff András zongoraművész meg is kapta a kitüntetést 1990-ben, 
  • világzenei kategóriában pedig Sebestyén Márta rendelkezik Grammy-díjjal a Deep Forest 1995-ös, Boheme című albumán való szereplésnek köszönhetően.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.