BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenszentek: kevesebb lesz a krizantém, bajban a termesztők a klímaváltozás miatt

Idén a szokásosnál kevesebb, mintegy 15 millió szál krizantémot termeltek a magyarországi kertészetekben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Ha nagy hiány nem is, de erős keresleti piac jellemző mind a cserepes, mind a vágott fajtáknál.

Egy átlagos évben a nagyvirágú krizantémokból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál talál vásárlóra – írja a NAK. Emellett a csokros fajták – amelyek egész évben keresettek – és a cserepes fajták is választhatók. Míg korábban a fehér színű volt messze a legkedveltebb, manapság már egyre nagyobb igény mutatkozik a zöld és a kétszínű iránt. Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, a Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik. Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ez az urnás sírhelyek megnövekedett arányának is betudható.

krizantém
Megszenvedte a krizantém a hőséget / Fotó: Lévai Zsolt / NAK

A krizantém a 17 Celsius-fok körüli hőmérsékletet kedveli, így az idei június–július–augusztusi nagy forróság, a tartósan 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet nagyon megnehezítette a termesztést. A kánikulában nagy hő- és fénystressz érte a növényeket, ezért több öntözést, irányított tápanyagutánpótlást, és a növényi stressz kezelésére biostimulánsokat is kellett alkalmazni, emellett árnyékolást, hűtést, párásítást. 

Az időzített virágoztatáshoz 255 watt körüli fény az ideális, de idén rendszeres volt a 600-700, illetve a rekord 768 watt volt. 

Ez extrém terhelést jelentett, a bimbóképződés megállt, majd a szeptemberi ismételt meleg miatt a bimbófejlődés is lelassult. Szabadtéren és a fóliákban is drasztikusan sok volt a növénykiégés, továbbá a fóliás növényeket számos rovar támadta, a szokásos rovarnyomás többszöröse ellen kellett védekezni. Ebben az is nehezíti a termelők dolgát, hogy az EU – sokszor indokolatlanul – számos hatékony növényvédő szert tiltott be.

Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést, feszes időzítést igényel, amely idén csúszott a felsorolt tényezők miatt. 

A vágott virág többnapos pulton tartásra felkészítve kerül a boltokba, de a vásárlóknak érdemes közvetlenül a termelőket is keresni.

Magyarországon a krizantémtermesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző; jelentős termőterület például Dabas, Lajosmizse, Kecskemét és környéke, ahol a fehér változat a jellemző, míg Nyíregyháza és Szeged környékén az ellenálló krémfehér Creamist részesül előnyben. Az egész országban jellemző a kisebb mértékű helyi termesztés is, sajnos a legtöbb helyen korszerűtlen módszerekkel, több évtizedes technológiával. A klímaváltozás miatt általánosságban különösen fontos az, hogy a termelők ellenőrzött szaporítóanyagot használjanak, illetve hogy korszerű, környezetkímélő növényvédelmi megoldásokat alkalmazzanak.

A termelőknél maradtak a tavalyi árak, de a virágárusoknál emelkedést mutat a temetői árkörkép
Sokan abbahagyták a krizantémtermesztést, kevesebb szál virág fogy idén mindenszentek és halottak napja környékén. A termesztők a tavalyi árakon adják a virágokat, az import olcsóbb, a temetői árkörkép viszont áremelkedést mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.