Mi van a magyar építőiparral? – itt a válasz

Egyelőre nem számít pozitív előjelű adatokra a kedden reggel megjelenő építőipari gyorsjelentésben az ágazati szakszövetség, melynek elnöke kiemelte, hogy ráadásul a 2024-es évi változásokat az alacsony bázist adó 2023-as évhez viszonyítják. Az építőipar megrendelésállománya eközben olyan alacsony, hogy már egy-egy nagyobb értékű munka pluszba viheti a számokat. Kedden jön ki a friss KSH-gyorsjelentés az augusztusi számokról.

„Értek már meglepetések máskor is, de igazából nem számítok pozitív mutatókra, hiszen augusztusban senki sem számláz. Bár ez hagyományosan így van, de a 6,5 százalékos mínusszal zárt 2023-as évről a bázisok többsége alacsony, miközben a változásokat ahhoz méri a statisztika” – összegzett Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

építőipar
Lakásépítési boomra vár az építőipar / Fotó: Shutterstock

Kedden reggel adja ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az augusztus, illetve 2024 első nyolc hónapjának építőipari termelését tükröző adatsorokat. 

Az első hét hónapban – közülük is pontosabban 2024  júliusában – markáns változás az új szerződésállományban volt, ami 21 százalékkal magasabb lett az egy évvel korábbinál, köszönhetően a 280 százalékkal megugrott útépítési beruházásoknak. Az építőipari termelést összességében azonban felemás folyamatok jellemezték: havi alapon az ágazat teljesítménye 1,0 százalékkal emelkedett júliusban, míg éves alapon 6,2 százalékkal csökkent, amiben szerepet játszott a tavalyi magas bázis. 

Me annyira alacsony az építőipar megrendelésállomány, hogy két-három nagy értékű munka pluszba tudja vinni a százalékokat 

– közölte az ÉVOSZ elnöke, aki rámutatott, hogy az idén jó esetben a tavalyi évet tudja hozni az ágazat, de nagy szóródással.

Az is valószínű, hogy 2025 még ennél is nehezebb lesz. A miniszterelnök által személyesen beharangozott lakásépítési boom felpörgetheti ugyan az építőipart, melynek termelése 30 százalékban kötődik a lakásépítésekhez, de ahhoz, hogy mindez már jövőre érezhető legyen, a szerződéskötéseknek legkésőbb 2025 márciusáig fel kell pörögniük.

Nemrég publikált építőipari helyzetértékelést és 2024. évi várakozásokat az ÉVOSZ. A 400 piaci szereplő megkérdezésével minden évben elkészülő konjunktúraindex szerint 2024 első fél évében 

a vállalkozások mintegy 60 százalékának csökkent az árbevétele az elmúlt év első fél évéhez mérve,

és ugyanilyen arányban jelzik a cégek az árbevétel-arányos jövedelmezőség gyengülését is. 

Az üzleti életet akadályozó tényezők közül meghatározó a megrendelések hiánya, a gazdasági-szakmai szabályozás gyakori változása, a tisztességtelen verseny erősödése.

Architects,And,Engineers,Are,Having,A,Meeting,In,Their,Office.
Az útépítések után a lakásépítések terén kellene sok új szerződés / Fotó: Shutterstock

Az előző évi felméréshez képest (80 százalék) 

tovább nőtt azok aránya (81,5 százalék), akik megjelölték a megrendelések hiányát. 

Ezt követi 

  • a gazdasági szabályozás sűrű változása miatti kiszámíthatatlanság 44,4 százalékkal és 
  • a tisztességtelen verseny 33,3 százalékkal, majd 
  • a magas adminisztrációs terhek (29,6 százalék) és 
  • az infláció (26,9 százalék).
  • A szakember- és munkaerőhiány csak ezután következik. 

Jó hír, hogy a beszerzési nehézségek, a nyersanyaghiány már nem akadályozza a cégek tevékenységét.

Kellemes meglepetés is van a magyar építőipari adatokban

Kellemes meglepetést tartalmaz a mai építőipari gyorsjelentés. A rendelésállomány szépen növekedett, ami kedvező előjel az ágazat jövője szempontjából, de a KSH friss júliusi statisztikájából tükröződő felemás képre minden elemző rámutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.