BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GD20141908_271

Működik a Jéger, több tízmilliárd forint kárt előzött meg itthon

Az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Idén is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer (Jéger): az április 15. és szeptember 30. közötti védekezési szezonban 93 napon, összesen mintegy 188 ezer üzemórára kellett bekapcsolni. A generátorok így a tavalyinál 6 százalékkal hosszabb ideig üzemeltek.

jégelhárító 020
20210422 Zalaegerszeg Simon József a jégkármérséklő állomáson működésbe hozza a talajgenerátot fotó Fincza Zsuzsa FZS Zalai Hírlap
 A NAK által kiépített rendszernek az idei a hetedik üzemelési éve / Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Annak ellenére, hogy rendkívül aszályos volt az időjárás, a levegő nedvességtartalma magas volt, ami kedvezett a lokális, heves zivatarok és szupercellák kialakulásának. A 169 napos védekezési szezonban minden második (93) napon alakult ki jégveszélyes felhőzet hazánk felett, ebből 32 napon extrém módon jégveszélyesek voltak a zivatarok, ami közel kétszerese a tavalyinak.

Az összegzés kitér arra is, hogy az idei védekezési időszakban a tavalyinál mintegy 60 százalékkal nagyobb területre, 47 ezer hektárra jelentettek jégkárt a gazdálkodók. Ez azonban lényegesen kisebb terület, mint 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, akkor másfélszer ekkora területre, 72 ezer hektárra érkezett jégkárbejelentés.

Az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. A NAK által kiépített rendszernek az idei a hetedik üzemelési éve volt, 

működtetéséhez az Agrárminisztérium évi legfeljebb kétmilliárd forint külön forrást biztosít.

Számítások szerint a rendszerre fordított minden forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. Magyarországon idén is jellemzően egy-egy extrém zivatar vagy szupercella – amely ellen sehol a világon nincs védekezési mód – okozott szűkebb területeken jelentősebb károkat.

Az év hátralévő részében a rendszer karbantartási munkálatait végzik el, felkészítve azt a következő, 2025 tavaszán induló védekezési szezonra.

Öntözés és fagyvédelem nélkül nincs kertészeti termelés

Öntözéssel, fagy- és jégvédelemmel lehet stabilabbá és jobb minőségűvé tenni a hazai kertészeti termelést – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti nemzetközi konferencián. Magyarország ki akarja használni az uniós elnökség adta lehetőséget a következő közös agrárpolitika szabályainak jobb irányba való befolyásolására.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.