BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önálló rendőrörs a bulinegyedben, Airbnb-szabályozás, magánszálláshelyek hasznosítása – itt van a kormány nagy turisztikai csomagja

Budapesten moratóriumban és adóemelésben gondolkodik a kormány – ezt mondta a rövid távú lakáskiadás, az Airbnb szabályozásáról Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A szaktárca konzultatív szervezeteként működő Turisztikai Tanácsadó Testület egy 14 plusz 2 pontból álló turisztikai deregulációs programot dolgozott ki.

Önálló rendőrörs a bulinegyedben, a rövid távú lakáskiadás szabályozása és a magánszálláshelyek hasznosítása is szerepel abban a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által ismertetett, 14 plusz 2 pontból álló turisztikai deregulációs csomagban, amelyet a szakma közreműködésével fogadtak el.

turisztikai
Önálló rendőrörs a bulinegyedben, Airbnb-szabályozás, magánszálláshelyek hasznosítása – itt van a kormány nagy turisztikai csomagja / Fotó: Kovács Tamás / MTI

A tárcavezető szerint idén minden rekordot megdönt a reptér forgalma, ami azért fontos, mert a turisztika növeli a GDP-hez való hozzájárulását, ami idén eléri a 12 százalékot. Ennek köszönhetően az adóbevételek több mint 10 százaléka ebből a szektorból származik. 

A miniszter emlékeztetett: az év elején az MTÜ-vel (az eseményen jelen volt a szervezet elnöke, Guller Zoltán is) közösen hozták létre a Turisztikai Tanácsadó Testületet, amelynek 33 tagszervezet a tagja. Ez az első olyan csomag, amely ennek a közös munkának az eredménye, és amely alapvetően bürokráciacsökkentő, deregulációs csomagként értelmezhető. Ezek a következők:

  1. Rendőri jelenlét fokozása a bulinegyed területén
  2. A rövid távú lakáskiadás szabályozása
  3. Gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása
  4. Szálláshelyen üzemelő medencék személyes felügyeletének biztosítása
  5. Készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása
  6. Felszolgálási díj maximálása
  7. Hivatásturisztikai rendezvények szervezését elősegítő szabályozás módosítása
  8. Állatkerti belépő mint adómentesen adható béren kívüli juttatás biztosítása
  9. Idegenvezetési tevékenység átfogó szabályozása
  10. Idegenvezetéshez tudomásmegújító képzés kialakítása
  11. Digitális SZÉP-kártya fejlesztése
  12. Éttermek előtti parkolók biztosításának felülvizsgálata
  13. NTAK-attrakciók körének bővítése az átfogó adatvagyon megteremtése érdekében
  14. Repülőtérhez kapcsolódó szabályozás felülvizsgálata, szén-dioxid-adó eltörlése
  15. Élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódó, vendéglátási tájékoztató anyagok készítése
  16. Termálvíz-kísérő gáz jövedéki adójának tisztázása.

Adóemelésben gondolkodik a kormány 

Nagy Márton jelezte, vidéken nem lesz Airbnb-szabályozás, mivel egyetértettek abban, hogy csak moratórium legyen, és az adókat érdemes megemelni.

 Budapesten moratóriumban és adóemelésben gondolkodunk

húzta alá, hozzátéve: az biztos, hogy nem növekedhet tovább az Airbnb-piac. Szintén a deregulációs csomag része a készpénzmentes borravaló szabályozása. Ezt a kérdést minden banknak rendeznie kell, itt nem készpénzes, hanem bankkártyás fizetésről van szó, az éttermek számára ezt lehetővé kell tenni. 

A szervizdíj esetén arra hívta fel a figyelmet, hogy maximálják 12 százalékban, efölött azonban még adhat borravalót a vendég. Hangsúlyozta, a szervizdíj a vállalkozónak megy, a borravaló azonban a felszolgálónak, teljesen el kell különíteni a kettőt.

A minimálbér 15 százalékára lehet emelni a hivatásturisztikai rendezvényekre adható támogatás mértékét, amitől azt várják, hogy az ilyen rendezvényeknek is lendületet adhat az új szabályozás. 

Az állatkerti belépő esetében jelezte, hogy lényegében az szja-törvény módosításával egyértelművé teszik, hogy adómentesen adható mint béren kívüli juttatás.

Vizsgázni fognak az idegenvezetők, kivezetik a légitársaságokat sújtó adót

Az idegenvezetési tevékenység kapcsán azért merült fel a szabályozás áttekintése, mert a piac nem szabályozott, sokkal több igazolvány van forgalomban, mint ahány idegenvezető. A jövőben állandóan vizsgázniuk kell az idegenvezetőknek.

Nagy Márton szerint életszerűtlen, hogy minden vendéglátóegység rendelkezzen parkolóhellyel, ezért felülvizsgálják, bizonyos esetekben százszázalékos mentességet kaphatnak a vendéglátóhelyek. 

Kivezetjük a légitársaságokat sújtó adót

mondta a szén-dioxid-adó eltörléséről, ezt a reptér visszavásárlásával magyarázta, ami miatt azt tervezik, hogy felújítják a reptérre vezető gyorsforgalmit, ezt a kormány tervei szerint 2026-ban kezdhetik el. Ugyanakkor jelezte, hogy nem ez az utolsó csomag, amelyet elfogadtak: „Mi is tanulunk” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy egyre több olyan kihívással szembesülnek, ami miatt a Turisztikai Tanácsadó Testület munkájára szükség van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.