BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előreszáguldott a debreceni orvosi egyetem a nemzetközi listán

A Debreceni Egyetem több mint 140 helyet javított korábbi eredményén a Round University Ranking 2024 természettudományi listáján, amellyel a legjobb hazai képzőhellyé vált a természettudomány területén. Ugyancsak a hazai lista első helyén szerepel az intézmény az orvostudományi rangsorban, a 290. helyről a 133-ra lépett előre.

A legjobb hazai természettudományi és orvostudományi képzőhelyként szerepel a Debreceni Egyetem (DE) a Round University Ranking (RUR) most megjelent tematikus rangsorában. Az intézmény valamennyi vizsgált tudományterületen javította pozícióját a független rangsorkészítő legújabb tematikus ranglistáján – tájékoztatott a Debreceni Egyetem.

legjobb hazai orvosi egyetem
Az idei évre az eredmények alapján a legjobb hazai orvosi egyetem lett a debreceni / Fotó: UNIside

A legjobb hazai orvosi egyetemek élén a Debreceni Egyetem

Több mint száznegyven helyet javított tavalyi eredményén, és a 132. helyet szerezte meg a Debreceni Egyetem a Round University Ranking 2024 természettudományi (Natural Sciences World University Ranking) listáján. Ezzel az eredménnyel a legjobb hazai képzőhely lett a természettudomány területén. Ugyancsak a hazai lista első helyén szerepel az intézmény az orvostudományi rangsorban, a Medical Sciences World University Ranking rangsorában a DE a 290. helyről a 133-ra lépett előre, és lett a legjobb magyarországi orvosképző egyetem.

Az intézmény jelentősen javította pozícióját és több mint száz helyet lépett előre a humán, a műszaki, a társadalom- és az élettudományok területén is. A Technical Sciences World University Ranking helyezésén javított a legnagyobb mértékben az intézmény, ahol a 807. helyről az 560. helyre lépett előre. A Humanities World University Ranking rangsorában a 200., a Social Sciences World University Ranking listáján a 346., míg a Life Sciences World University Ranking értékelésében a 428. helyen szerepel a Debreceni Egyetem.

Mi a RUR-rangsor?

A Round University Ranking 2024 tematikus ranglistáján hat tudományterületen – bölcsészettudományok, élettudományok, orvostudományok, természettudományok, műszaki tudományok és társadalomtudományok – rangsorolja a felsőoktatási intézményeket 2010 óta. A listán a világ több mint ezer vezető egyetemét értékelik húsz indikátor alapján négy terület: 

  • az oktatás (40 százalék), 
  • a kutatás (40 százalék), 
  • a pénzügyi fenntarthatóság (10 százalék) 
  • és a nemzetközi mutatók (10 százalék) vizsgálatával.
    A Debreceni Egyetem mellett 

a hazai intézmények közül a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Soproni Egyetem 

szerepel a RUR tematikus listáin.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.