BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őszi adócsomag: jelentős változások a családoknak, kisvállalkozóknak

Több területen is jelentős változást hozhat az őszi adócsomag. Emelkedne a családi adókedvezmény, új adózási lehetőség nyílna meg a fizetővendéglátó tevékenységet folytatók számára, és új szabályok lépnének életbe az adóhatóságot érintően a jogorvoslati eljárások és a fizetési kedvezmények területén.

Közzétette a Pénzügyminisztérium az őszi adócsomagját, az erről szóló társadalmi egyeztetés a napokban zárult. Az adózás rendjéről szóló törvény több területen is jelentős változást hozhat, a várható módosítások legfontosabb elemeiről Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere beszélt a Világgazdaságnak.

őszi adócsomag
Az őszi adócsomag több fontos újdonságot is tartalmaz / Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az őszi adócsomag kedvezően érinti a gyermekes családokat

A tervezet szerint két lépésben a duplájára nőne a családi adókedvezmény összege: jövő év július elsejétől a korábbi másfélszeresére, 2026. január elsejével pedig kétszeresére emelkedne. A szakértő szerint ez azt jelentheti, hogy az összevont adóalapot nagyobb összegű családi kedvezménnyel lehet csökkenteni, vagyis a jogosultak kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek be az államkasszába, a nettó jövedelmük pedig több lesz. 

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy 2025 nyarától 

egy kiskorú gyermek után havonta nem 10 ezer forint adómegtakarítás érhető el, hanem 15 ezer, majd 2026-tól 20 ezer forint. A két- és háromgyermekesek esetén is arányosan változna a kedvezmény, így a három kisgyermeket nevelők esetében 2026-tól havonta nem 99 ezer forint, hanem 198 ezer forint maradhat majd a nagycsaládosok pénztárcájában.

Fischer Ádám jelezte: a változás nem jár semmilyen teendővel az adózók számára, akik eddig is részesültek adókedvezményben, ezt követően a megemelt összeggel több pénzt vihetnek haza.

Változás a szocho területén

Jelenleg a munkaerőpiacra lépők után a munkáltatóknak kétéves időtartamra nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, ami a tervezet értelmében 2025. január elsejével módosulna, két oldalról is korlátoznák. Egyrészt a kedvezményt csak azon újonnan felvett munkavállalók után lehetne majd igénybe venni, akik az elmúlt 12 hónapban legfeljebb 3 hónapig dolgoztak más munkáltatónál. 

Emellett a munkáltató a korábbi kétéves időtartam helyett csak egy éven keresztül csökkenthetné a szociális hozzájárulási adó alapját a minimálbér összegével, és az egy év helyett további fél évig a minimálbér 50 százalékával – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az Airbnb-vel az adócsomagban is találkozhatunk

Miként a Világgazdaság is beszámolt róla, a budapesti lakhatási válság kezelése érdekében a kormány nagymértékben szigorítja a rövid távú lakáskiadás (Airbnb) szabályozását. A jogalkotók a szigorítások mellett egy az őszi adócsomagtól függetlenül beterjesztett javaslat szerint érdemben megnövelnék az érintettek adóterhét is: 

a törvényjavaslat értelmében 2025-től kezdődően a magánszálláshelyek után fizetendő éves átalányadó mértékét szobánként 38 400 forintról 150 ezer forintra emelnék. Ezzel 3,9-szeresére emelkedne a kérdéses adó mértéke.

Fischer Ádám felhívta a figyelmet, hogy az új adócsomagban is találkozhatunk az Airbnb-vel, ahol arról határoznának, hogy a megemelt adó már tartalmazna bizonyos vendéglátást is, például ha valaki reggelit is kínál a szállás mellé.

A fizetővendéglátó tevékenységet folytatók számára emellett új adózási lehetőségek jelenhetnek meg: ennek részeként az érintettek tételes átalányadózást is választhatnak, legfeljebb három ingatlan esetén, ha ezek az ingatlanok a magánszálláshelyek körébe tartoznak.

Egyéni vállalkozók, kisvállalatok

A Pénzügyminisztérium tervezete szerint módosulnának az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatos szabályok is: az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők számára különböző mértékben változna a jövedelem kiszámításánál a bevételekből levonható költséghányad, attól függően, hogy milyen tevékenységet folytatnak. 

A mezőgazdasági őstermelők esetében 90 százalék lesz majd az elszámolható költséghányad, ez az összeg megegyezik azzal, amely eddig a kereskedelemben dolgozó egyéni vállalkozóknál volt érvényben. Az egyéb mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében 80 százalék lesz a levonható költséghányad – számolt be a Niveus szakértője.

Változás történne a kisvállalati adózás terén is. Fischer Ádám szerint eddig komoly problémát okozott, hogy aki kisvállalati adóalany volt, az nem alakulhatott át, nem válhatott szét és nem egyesülhetett más céggel. Úgy tűnik, hogy lehetővé teszik azt, hogy átalakulhassanak a kisvállalati adózó cégek. 

A szakértő szerint jelenleg százezer körüli számban lehetnek itthon kisvállalati adózók, a tervezett lehetőség pedig akár a cégek tizedét is érintheti.

Terítéken az extraprofitadó

A kormány korábban azt ígérte, folyamatosan történik az extraprofitadók kivezetése. Az adócsomag javaslatának értelmében hamarosan hatályát veszthetik az extraprofitadókról szóló kormányrendelet azon rendelkezései, amelyek a kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték mértékének emelésére terjedtek ki. Mint ismert, ezen rendelkezések alapján a pénzügyi tranzakciós illeték alapja a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény útján kezdeményezett készpénzbefizetések esetén az 50 ezer forintot meghaladó összeg volt. 

Az új tervezet szerint ez a szabályozás változik, és a készpénzbefizetések esetén a Posta Elszámoló Központot működtető intézménynél kezdeményezett befizetés 20 ezer forintot meghaladó összegére vonatkozik. 

Továbbra is változatlanul hatályban maradnak viszont a kiegészítő pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó rendelkezések.

Adómentesség a műemlék épületet felújító eladóknak

A tervezet fontos eleme a műemlék ingatlanok adómentességével kapcsolatos új szabályozás, amely szerint a műemlék ingatlanok értékesítéséből származó jövedelem adómentességet élvezne, ha ez nem vállalkozási tevékenységgel valósult meg. A vásárlást követően eddig meghatározott öt év utáni adómentesség a műemlék épületek esetében három évre csökkenne, ha a benne élő műemléki minőségben felújította – jelezte a Niveus szakértője. 

Változások a NAV-ot, vámot illetően

Új szabályok lépnének életbe a jogorvoslati eljárások, a fizetési kedvezmények, valamint a hatósági és rendészeti feladatok területén is a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt illetően. Az egyik legfontosabb, hogy a nagy összegű fizetési kedvezmények elbírálása közvetlenül a központi hatóságok kezébe kerülhetne: így például az egymilliárd forintot meghaladó fizetési kedvezmény esetében a Központi Irányítás járna el.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy változik a nem kereskedelmi jellegű import adómentessége, a poggyászokban az országhatáron behozható áruk mennyisége is. Az adómentesség a módosítások életbelépését követően úgy változna, hogy a határövezetben dolgozókat vagy lakóhellyel rendelkezőket, illetve a harmadik országból beutazásra használt szállítóeszköz személyzetét már csak napi egy alkalommal, az első beutazás alkalmával illeti meg az adómentesség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.