BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot az S&P

Megerősítette pénteken közzétett döntésében hazánk adósságbesorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően megerősítette Magyarország adósbesorolását a Standard & Poor's Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. Az S&P-nél tavaly január óta BBB mínusz besorolás van érvényben stabil kilátással, ez ezúttal sem változott, hazánkat továbbra is befektetésre ajánlja.

London,,United,Kingdom,-,May,18,,2023:,Standard,And,Poor's
S&P hitelminősító, adósbesorolás, Magyarország, befektetés
A Standard & Poor's befektetésre ajánlja Magyarországot / Fotó: Shutterstock

A pénteki döntés nem okozott meglepetést, sem felminősítés, sem pedig leminősítés nem lett volna indokolt. Az adósbesorolás megerősítése ettől függetlenül fontos hír volt Magyarország számára, hiszen a BBB mínusz kategória csak egy fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett.

Indoklásában az S&P azt írta, hogy az alacsonyabb beruházások és a gyengébb külső kereslet kockázatot jelentenek Magyarország idei gazdasági növekedési kilátásaira. Arra számítanak, hogy a kormány 2025-től kezdődően konszolidálja a költségvetési pozíciót, azonban a közelgő 2026-os választások megnehezíthetik a képességét a nagy költségvetési hiány csökkentésére. A hitelminősítő pozitívumként értékelte az infláció csökkenését és a folyó fizetési mérleg szerény többletét is. Várakozásaik szerint a Magyar Nemzeti Bank az év hátralévő részében és a jövő évben is folytatni fogja az óvatos monetáris lazítást.

Hazánkat továbbra is mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja. A Moody's Baa2 kategóriába sorolja Magyarországot, úgy látja, hogy a robusztus gazdasági növekedési kilátásokat az elektromosjármű- és akkumulátorgyártó iparban megvalósuló, tetemes közvetlen külföldi tőkebefektetések támasztják alá, amelyek támogatják a hazai gazdaságot, és hozzájárulnak a megnövekedett exportkapacitásokhoz. Emellett a magánfogyasztás további fokozatos élénkülése is hozzájárul az általános növekedéshez.

A Fitch Ratingsnél BBB mínusz besorolás van érvényben. A hitelminősítő úgy ítélte meg, hogy Magyarországot a BBB kategóriájú társaihoz képest erős strukturális mutatók, a beruházások által ösztönzött gazdasági növekedés és a szilárd nettó közvetlen külföldi tőkebefektetések támogatják. Ezeket ellensúlyozza a versenytársakhoz képest magas államadósság, az unortodox politikai lépések és a kormányzási mutatók romlása az elmúlt években, amelyek a BBB középértékhez közelítenek.

Nem tartozik a három legnagyobb közé, de friss fejlemény, hogy kedden az egyik japán hitelminősítő, az R&I is megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását. Azt a hírt értékelve Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta már több mint húsz alkalommal vizsgálták a hitelminősítők a magyar gazdaságot és minden alkalommal befektetésre ajánlott kategóriába sorolták.

NGM: Az S&P döntése mögött a magyar gazdaság stabilitása és válságállósága húzódik meg

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint, az S&P döntésének hátterében a magyar gazdaság stabilitása és válságállósága húzódik meg. A magyar gazdasági növekedés az uniós átlag feletti, megelőzi többek közt a belga, a francia, az olasz, a holland, a román, a lett vagy éppen a német gazdaság teljesítményét. A szaktárca úgy véli, hogy bár nehéz időszakon vagyunk túl, egyre több pozitív jel mutat abba az irányba, hogy a magyar gazdaságban fordulatról beszélhetünk. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.