BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Tarolt az Év Bejglije versenyen egy dunaharaszti cukrászda

Diós és ínyenc kategóriában is egy dunaharaszti cukrászda nyert az Év Bejglije versenyen, ahol a mákosbejgli-verseny legjobbját viszont egy budapesti cukrászda, azaz egy pékség sütötte ki. A hagyományos diós, mákos és ínyenc kategóriában is három-három bejglit díjazott a Magyar Cukrász Ipartestület, amely ötödik alkalommal hívta édes játékra a szakma képviselőit.

Tavaly az év diós bejglijét Budapesten, a mákost Gyomaendrődön, ínyenc bejglijét pedig Siófokon sütötték ki, az idén új cukrászok és cukrászdák kerültek reflektorfénybe a kedden megtartott eredményhirdetésen.

bejgli
A karácsonyi ünnepi asztal elmaradhatatlan szereplője a bejgli, diós, mákos és egyéb változatokban is szeretjük / Fotó: Cseh Ioan / Grafvision

Szokásosan nagy volt a lelkesedés, idén is több mint félszáz, összesen 53 bejglit neveztek be az ország különböző cukrászdáiból – hangzott el a Magyar Cukrász és Ipartestület kedd délutáni eredményhirdetésén a Zila Kávéházban.

  • Az Év Diós Bejglije cím nyertese 2024-ben Karl Zsolt, a dunaharaszti Karl Cukrászdából,
  • Az Év Mákos Bejglije címet Bánki Viktor, a budapesti Még Egy Kiflit kézműves pékségből érdemelte ki,
  • Az Év Ínyenc Bejglije címet pedig ugyancsak Karl Zsolt nyerte el Dunaharasztiból, a Karl cukrászdából a bíboros fantázia nevű bejglivel, ebben a kategóriában a cukrászda másik cukrásza, Vámosi Péter a csendes éj mannája kreációval bronzérmet nyert.

Az aranyérmes ínyenc bejgli tölteléke vörösbor, aszalt szilva, dió és birsalmasajt felhasználásával, kurkumával, narancs- és citromhéjjal ízesítve készült.

Az ínyenc kategóriában az 53 bejgli közül 19 versenyzett.

Mutatjuk a további díjazottakat is a három kategóriában:

Az Év Mákos Bejglije verseny

  • ezüstérmese: Virágh Krisztina, Némi Kenyér Pékműhely, Budapest
  • bronzérmese: Szabó Zsombor Mignon Cukrászda, Debrecen

Az Év Diós Bejglije kategóriában 

  • ezüstérmet nyert: Fazekasné Both Anikó, Both Cukrászda, Tolna
  • bronzérmes: Kiss Károlyné, Major Cukrászda, Budapest

Az Év Ínyenc Bejglije versenyben

  • ezüstérmes: téli ambrózia, Promenád kávéház, Vadócz Jenő
  • bronzérmes: csendes éj mannája, Vámosi Péter, Karl Kávézó, Dunaharaszti

Visszatérő zsűri, régi és új versenyzők

A zsűri értékelése a mákos bejglivel kezdődött, ami a bejglibe igazán jó tölteléknek számít. A márványozottságot, a tölteléket vizsgálták elsősorban, a tölteléket igen tüzetesen, nem csak az ízét, hanem a mák átdaráltságát is.

Év Bejglije verseny
Eredményhirdetésre várnak a benevezett bejglik / Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

Több mákos bejgli ízesítése igen különleges volt a finom, ötletesen párosított adalékoktól a szakmai zsűri összegzése szerint.

A zsűri versenyre biztatja a magyar cukrászokat, az ötödik alkalommal meghirdetett verseny révén nagyon nagy fejlődésen megy át a bejgli, a versenyek, a kihívások jótékonyan hatnak a szakmára. Ezért és 

az inspiráló ötletek miatt is nagyon fontos ez a verseny.

A diós bejglit értékelve elhangzott, hogy fontos a bátorság, a kísérletező kedv, a legjobbak közé kerülni komoly reklámérték.

Az ínyenc bejglire 19 süteményt neveztek be. 

Körte, pisztácia, sok pekándiós ízesítésű bejgli is volt az ínyencek között, idén igazán finom és jó bejglik születtek.

Voltak megosztó ízű töltelékek is, de a bejglik többségével nagyon elégedett volt a zsűri – hangzott el.

A cukrászok hagyományosan adakozók

Adventi adománykörúttal kötötték össze a versenyt idén, gyermekkórházaknak és mentősöknek vittek bejglit, idén a Magyar Cukrász Ipartestület is csatlakozik a Jónak lenni jó kampányba, így arra biztatja a cukrászokat, hogy minden eladott bejgli után 100 forintot fizessenek be az alapítványnak – mondta Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke a díjátadó ünnepélyen.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.