BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várgarázs: folytatódik az építkezés

Folyatódik a 290 gépkocsi parkolására alkalmas Várgarázs építése a Budavári Palota Csikós udvara alatt. A tél folyamán a 2007-ben feltárt Zsigmond korabeli lőréses várfal miatt szükségessé vált tervezési és engedélyeztetési munkálatai lezajlottak.

A beruházó az építési munkák befejezését és a garázs használatbavételét 2009 tavaszára tervezi. Az ekkor itt parkoló gépkocsik a most feltárt falmaradványt is megtekinthetik majd.

Elérte a végleges mélységet az épülő Várgarázs – erről a társaság éves közgyűlését követően adott tájékoztatást a Raiffeisen Ingatlan Zrt. üzletág igazgatója Molnár Ferenc.

Tavaly ősszel az építkezési munkálatok alatt az építők megtalálták a Zsigmond korabeli lőréses várfal maradványait, amely jelentős tervmódosításra kényszerítette a beruházó Raiffeisen Ingatlan Zrt.-t. A nemzeti értéket képviselő lelet megmentése és bemutatása érdekében a beruházó vállalta a negyedmilliárd forintos többletköltséget és, hogy a tervezettnél jóval később adják át a létesítményt.

A módosított építési terv azonban megkapta a szükséges hatósági engedélyeket és újra elindult a munka. Az áttervezés legnagyobb eredménye, hogy noha az eredeti 310-ről 290-re csökkent a parkolóhelyek száma, a Várgarázs kapacitása megmaradt és megóvták a jelentős középkori műemléket, amelyet a véglegesen elkészült parkolóban megtekinthető lesz.

Az építkezés első üteme várhatóan 2009 tavaszán fejeződik be, és 290 férőhellyel könnyíti majd a Budai Várban való parkolást. A befektető fenntartja eredeti elképzelését, hogy elkészülhet a második ütem is, amellyel kb. 700 gépkocsi parkolására nyílna majd lehetőség.

A végleges szám meghatározásáról a Raiffeisen Ingatlan Zrt. tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Állammal, a Fővárosi és a Budavári Önkormányzattal. A két garázs megkönnyíti a Várba látogató vagy ott dolgozók parkolási gondjait, de a beruházó fontosnak tartja a Vár közlekedési terhelhetőségének szem előtt tartását és azt, hogy ne idézzen elő olyan mértékű forgalomnövekedést, amely a környezetet károsan befolyásolná – tette hozzá Molnár Ferenc üzletág igazgató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.