BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Sikereink is vannak: Kovi mindig megnyeri a pornó-Oscart"

Szabados Krisztián a Figyelőben megjelenő elemzésében kijelenti: egy radikális váltás segítségével a gazdaság talán talpra állítható három-négy év alatt, de a társadalom versenyképtelensége miatt az ország hosszú távon vesztésre van ítélve.

A Political Capital Institute igazgatója leszögezi: unalmas már a "tehetséges nép vagyunk" szólam ismételgetése, annál is inkább, mert a vereség mélyen gyökerezik a társadalomban, az egyébként elüldözött Nobel-díjasokkal pedig nem tudunk mit kezdeni. Magyarországon ma nem beszélnek elegen nyelveket, nem megfelelő a pénzügyi kultúra, így kevés a megtakarítás, a gyerekek "sem írni, sem olvasni nem tudnak, mert analfabéta pedagógusok bámulnak a digitális táblákra az iskolákban." Az elemző szerint az egyetemek korlátolt, munkaképtelen fiatalokat termelnek, az egészségügyben kamarába tömörülnek a korrupt orvosok. A nyugdíjasok a zsebüknek megfelelően szavaznak, így a politika nem alakítja át a nyugdíjrendszert – olvasható a Figyelőben.

Szabados szerint a poszt-Kádári Magyarország vesztes, és ezért a politikai elit okolható, amely csak azt sulykolja a választók fejébe, hogy az állam megvédi a polgárokat a versenytől. Ezért a hazai társadalom gyámkodást vár el az államtól, miközben úgy érzi, az túlzottan beleavatkozik az életébe. Kedveli a versenyt, ha az áruházban annak előnyeivel szembesül, de elutasítja, ha nekik kell megküzdenie riválisaival. A politológus szerint számos tényező gátolja Magyarország pályára állítását.

Ezek egyike, hogy a politika intenzíven beavatkozik a gazdaságba, olyan területeket tartva állam kézben, amelyeket a versenynek kellene uralnia. Szintén fontos tényező a paternalizmus elterjedése, és a reformok általános elutasítása, amely oda vezet, hogy a politika egységesen elutasítja a radikális változtatásokat. A közvélemény-kutatások alakulása behatárolja a pártok tevékenységét, ezért Szabados szerint a Fideszt kormányra kerülése esetén sem várható a reformok megkezdése. A négyévente bevezetett választási túlköltekezés miatt egekbe szökik a költségvetési hiány, a szavazatvásárlás mindenre kiterjed, és ehhez igazodnak a választói igények: az állampolgár arra voksol, aki többet ígér. A fejlődés korlátja a bevándorlókkal szemben tanúsított, európai szinten is rendkívül erősnek mondható ellenérzés, vagyis az állampolgári sovinizmus. A magyar közvélemény bűnnek tartja a sikert, az elit így inkább elrejtőzik, és nem nyújt követendő modellt a társadalom számára. A tisztességtelen verseny szokássá vált, amelyet csak erősít a politikai korrupció, emellett intenzíven jelen van a Kádári nosztalgia.

Szabados Krisztián kijelenti: ma Magyarországon a tehetségtelenség és a középszer alkotja az új többséget. Igaz sikereink is vannak, például Kovi minden évben megnyeri a pornó-Oscart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.