BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is 135 dollár alatt a kőolaj ára

Kedd reggel stabil volt a kőolaj ára a szabadpiacon, kissé tovább olcsóbbodó irányzattal, miután a dollár hirtelen gyengülése okozta legújabb, hétfői árrekorddöntés nyomán a befektetők gyors profitkivételbe kezdtek, a szaúd-arábiai termelésnövelésre várva.

Az ellátás bőséges, májusban az OPEC-országok termelése napi 32,12 millió hordóra nőtt az áprilisi, napi 31,71 milliós átlagról, az orosz olajtermelés is növekedett, habár az export, szezonális okból, kissé csökkent. Szaúd-Arábia a múlt héten napi több mint félmillió hordós termelésnövelést is ígért, elemzők szerint ez a többlet csak jelentős árengedménnyel találhat vevőre a túltelített piacon.

Közben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a múlt héten ismét a világfogyasztás vártnál lassúbb növekedését jósolta idénre a tavalyihoz képest. Igaz, arra is figyelmeztetett, hogy az OPEC-en kívüli termelők kapacitásai a vártnál lassabban nőnek, és az OPEC hirtelen mozgósítható termelőkapacitásai is viszonylag alacsony szinten vannak. Az OPEC szerint viszont a világfogyasztás az idén lassabban nő - ha egyáltalán -, mint a termelés.

Az árakat azonban alapjában továbbra sem ezek a tényezők határozzák meg, hanem az, hogy a világméretű inflációs veszélytől, a bizonytalan pénzügyi piacoktól és a gyenge dollártól menekülő befektetési alapok, köztük főleg az amerikai nyugdíjalapok döntik a pénzt a nyersanyagpiacokra, értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresve. Az árakat a határidős kontraktusok vételére rendelkezésre álló pénz mennyisége mozgatja, ez utóbbit pedig a dollár alakulása és a konkurens értékpapírpiacok fejleményei befolyásolják.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre kedd reggel hordónként (159 liter) 134,16 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 45 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál. Hajnalban 42 centtel, majd 22 centtel volt olcsóbb a hétfői zárónál. Hétfőn 134,61 dolláron végzett a NYMEX-en, 25 centtel olcsóbban, mint pénteken. Hétfőn napközben 139,89 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a harmincnyolcadik napi csúcsdöntés.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre kedd reggel 134,11 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 60 centtel olcsóbb a hétfői zárónál. Hajnalban 11 centtel, majd 20 centtel volt olcsóbb a hétfői zárónál. Hétfőn 134,71 dolláron zárt, 40 centtel olcsóbban, mint pénteken. Hétfőn napközben 139,32 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1988. júniusi kezdete óta, és idén a harminchatodik napi rekorddöntés. A legalacsonyabb ára hordónként 9,55 dollár volt, 1999. decemberben, mai áron 12,10 dollár.

MTI Eco-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.