BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tényleg feleződhet jövőre a kőolaj ára

Árupiac. Az elmúlt 50 év legjelentősebb árzuhanását éli meg az árupiac. Az amerikai könnyűolaj (WTI) ára tegnap 5,3 százalékot zuhant, és hordónként 88,89 dollárra esett a jegyzése. Hasonló mértékű áresést követően az északi-tengeri brent novemberi lejárata 85,5 dolláros hordónkénti áron landolt a tőzsdén.

Az energiahordozó mélyrepülését a recessziós félelem és a 13 hónapos rekordszintre kapaszkodó amerikai fizetőeszköz okozza, ez minden dollárban denominált termék árát lenyomja. Ezek után már kevésbé meglepő víziónak számít a Merrill Lynch szakértőinek véleménye, akik szerint 50 dollárra ereszkedhet egy hordó fekete arany jegyzése a következő évben, mivel egyre jobban csökken a felhasználás az Egyesült Államokban (az elmúlt egy hónapban 7 éves szintre mérséklődött a kereslet). Az OPEC elnöke, Sakib Kelil szerint sincs vége a zuhanásnak, ugyanis túlkínálat van a piacon. A szaúdi Aramco mindezeket számba véve csökkentette a nyersolaj exportárát.

A lefelé ható nyomás fokozódik az árupiacon, amely globális deflációs ciklust eredményezhet – véli Jörg Kraemer, a Commerzbank szenior elemzője. A Reuters/Jefferies CRB index – amely a világ vezető 19 terményének árfolyamát követi – 10,4 százalékot zuhant tegnap. A július eleji rekordárazáshoz képest 43 százalékot ereszkedett a mutató, ekkora mértékű süllyedésre több mint 50 éve nem volt példa.

Az előrejelzések más termékek esetében is további zuhanást prognosztizálnak. A réz ára tegnap 5,3 százalékot esett, de az UBS előrejelzése szerint jövőre 38 százalékkal kerül majd kevesebbe a fém. Az elemzés az alumínium célárát 28 százalékkal vágta le, a nikkelét pedig 32-vel. A globális rosszkedvben egyedül a nemesfémek profitáltak. Az arany azonnali szállítása 4,6 százalékot emelkedett – 875,55 dollárig unciánként –, az ezüst árfolyama pedig 2-t (11,36 dollárig). A palládium 1,3 százalékot korrigált GT

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.