BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lobbi a közös minisztériumért

Vonja össze a kormány az informatika és a távközlés irányítását – erre vonatkozó javaslat hangzott el a napokban egy parlamenti felszólalás kapcsán. A szakmai szervezetek közül az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) már jelezte, támogatná az elképzelést. Álláspontja szerint ez a lépés igazodna a világpiaci folyamatokhoz.

Az ez év májusban érvénybe lépett kormányátalakítás és struktúraváltozás részeként az informatikai terület a Miniszterelnöki Hivatal, míg a távközlés az újonnan felállított infrastrukturális tárca, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium fennhatósága alá került. Az IVSZ már akkor jelezte, a szakma nem ért egyet a lépéssel. Korábban a két iparág kormányzati irányítása a gazdasági tárcához tartozott.

„A kezdeményezést támogatjuk, hiszen a gazdasági és társadalmi szempontokat figyelembe véve e két, szorosan összekapcsolódó területnek egy kézben, akár egy tárca nélküli miniszter kezében a helye” – hangsúlyozza Keresztesi János, az IVSZ elnöke. Az informatika és a távközlés piacán évek óta megfigyelhető integrációs folyamatokat követve a szakmai szövetség az elmúlt évben döntött úgy, hogy az informatikai vállalkozások mellett a telefontársaságokat is bevonja tevékenységébe, és az iparágnak szóló külön tagozatot hozott létre. A képviselői indítvány is arra hívja fel a figyelmet, hogy a két terület külön-külön történő kezelése nem logikus, hibalehetőségeket, szükségtelen rivalizálást, valamint „többfejűséget” eredményez. Megkeresésünkre a Kormányszóvivői Iroda lapzártánkig nem reagált.

A magyarországi informatikai és távközlési piac együttes mérete 2007-ben 1,476 milliárd forint volt, ezen belül az informatikai piac 4,4 százalékkal bővült, a távközlési szolgáltatásoké pedig közel 2 százalékkal esett vissza az előző évhez képest – derül ki az IDC piackutató felméréséből.

A távközlési cégek kormányzati bevételére nem készült külön kimutatás, az informatikai piacon viszont a három költségvetési szektor (központi kormányzat, önkormányzatok, egészségügy és oktatás) megrendeléseinek együttes részesedése tavaly kevesebb mint 20 százalék volt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.