BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasárnap szünetet akar a CBA

A CBA ismét szorgalmazza az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását. Az élelmiszer-kereskedelmi hálózat szerint olyan szabályozásra van szükség, amely az általános nyitvatartási tilalom mellett lehetővé tenné a legfeljebb 100 négyzetméteres üzlettel rendelkező családi vállalkozások számára a boltnyitást vasárnap is. Ma az a helyzet, hogy a nagy láncok közül sem mindegyik akarja a hétnapos üzemet, és az ellenzők a kis családi vállalkozásokhoz hasonlóan csupán azért nyitnak ki, mert versenyben kívánnak maradni. A kényszerűen nyitva tartók közé sorolhatjuk a bevásárlóközpontokban lévő üzleteket is, mert azoknak a bérleti szerződés alapján mindennap nyitniuk kell, ha üzemel a centrum.

Vannak hangok, amelyek azt emelik ki, hogy napjainkban oly mértékben csökken a nem élelmiszer-kereskedelmi üzletek forgalma – így például a hipermarketek iparcikkosztályaié is –, hogy nem tudni, meddig tudják elviselni a költségeket a vállalatok. Akárhonnan nézzük, ez a klasszikus róka fogta csuka helyzet, és a kétségbeesett piaci verseny kényszeríti az ellenzőket az igenlők oldalára.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ugyanakkor hangsúlyozza: a vasárnapi nyitva tartás növeli a foglalkoztatottságot, hiszen a szabadnapot hét közben ki kell adni a dolgozóknak, és helyettük addig is dolgoznia kell valakinek. Tehát abban az esetben, ha születne egy olyan törvény, amely a nagy kereskedelmi cégeknek előírná a zárva tartást vasárnap, több ezerrel nőne a munkanélküliek száma.

A vasárnapi nyitva tartás emeli a vállalatok forgalmát – mondja Vámos György –, hiszen a nagy bevásárlásokat sokan nem tudják hétköznap elvégezni. Másrészt – fűzi hozzá – a zárva tartás mellett szól, hogy az eladók így együtt lehetnének a családjukkal, s ily módon – megfelelő szabályozással – támogatni lehetne a kisvállalkozásokat. A felmérések szerint a fogyasztók többsége azonban igényli a vasárnapi vásárlási lehetőséget.

Magyarországon a kereskedelmi törvény és a munka törvénykönyve (Mtk.) határozza meg az üzletek nyitva tartásának idejét. Az előbbi a kereskedőkre bízza ennek eldöntését, de felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy az éjszakai nyitva tartást helyi rendeletben szabályozzák, ha a környék lakóit zavarja a bolt működése.

Az Mtk. pedig a foglalkoztatási szabályok révén tudja befolyásolni a nyitva tartást. Ez kizárólag az alkalmazottakra vonatkozik. A munka törvénykönyve például a piros betűs munkaszüneti napokon tiltja az alkalmazottak dolgoztatását, de az üzlet tulajdonosának munkavégzését nem, így az beállhat a pult mögé.

Régiónkban Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban sincsenek zárva az üzletek vasárnap, és Magyarországon nem tiltott a vasárnapi nyitva tartás, de az Mtk. megnehezíti azáltal, hogy vasárnap többletdíjazás jár az alkalmazottaknak.

Arra nincs kimutatás, hogy a 160 ezer üzlet közül hány van nyitva mindkét hétvégi napon, és azt sem tudni, a kereskedelem 360 ezer alkalmazottja közül hányat érint a mai rendszer – ismeri el Vámos György, s hozzáfűzi: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 80 ezer körül van a legfeljebb ötfős kereskedelmi vállalkozások száma, ugyanakkor ezrével mennek tönkre az élelmiszer-kereskedelmi kisvállalkozások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.