BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális magyar recesszió, de senki sem várt jobbat

Nagyjából megfelel a várakozásoknak a statisztikai hivatal által pénteken közzétett első negyedéves GDP adat az elemzők szerint, akik az év egészére 5-5,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak.

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2009. I. negyedévében - naptári hatás kiszűrésével - 5,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a kiigazítatlan adat szerint 6,4 százalékkal esett vissza . Az első három hónapban a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 2,3 százalékkal maradt el a tavaly utolsó negyedévitől.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta: a statisztikai adat többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak, ám egyelőre nem tudni, mi van az általános visszaesés mögött, mivel a hivatal csak később teszi közzé a részleteket.

Az elemző szerint azonban nagy valószínűséggel az ipari export jelentős csökkenése határozta meg a GDP alakulását.

Az ipari termelés, a külkereskedelmi termék- és a kiskereskedelmi forgalom korábban nyilvánosságra hozott adatai alapján nem meglepetés a GDP ilyen mértékű visszaesése.

Az elemző 6 százalékos bruttó hazai termék csökkenést vár az első negyedévre, s továbbra is úgy véli, hogy éves szinten 5,1 százalékkal esik a GDP.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a GDP mérséklődésének üteme nagyjából megfelelt a várakozásoknak. A csökkenést a fogyasztás, a beruházások és a kormányzati kiadások esése magyarázza, de a nettó exportteljesítmény markáns javulása elejét vette egy még meredekebb esésnek - tette hozzá.

Az elemző úgy véli, a fogyasztásra egész évben negatívan hat majd a reálbérek csökkenése, a növekvő munkanélküliség, a hitellehetőségek beszűkülése, a háztartások devizaadósságának emelkedése és a kormányzati szociális transzferek csökkenése. Ugyanakkor a beruházások hanyatlásának üteme az EU-forrásból finanszírozott fejlesztések növekedése és az eurózóna recessziójának várható enyhülése következtében várhatóan lelassul a második félévben.

Termelési oldalon szinte minden ágazat kibocsátása csökkent, ezért a TakarékBank elemzője arra számít, hogy a GDP a második negyedévben hasonló mértékben esik, a harmadik negyedévtől azonban – részben a bázishatás miatt - enyhül a recesszió. Az év egészére a bank a GDP 5-5,5 százalékos csökkenését várja.

Nekünk sem jó hír - Tragikus lett a német GDP-adat

Németország gazdasága az első negyedévben a legnagyobb ütemben romlott az ország 1990-es újraegyesítése óta, és a szövetségi köztársaságban az újraegyesítés előtt sem volt soha ennél rosszabb eredmény a korszerű adatszolgáltatás 1970-es kezdete óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.