BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Elvonókúrán" a fogyasztók

Hosszú távra megváltoztathatja a költekezési szokásokat a válság

Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt takarékosságra kényszeríti az embereket a gazdasági válság, és sok szakértő szerint később sem tér vissza a világ „az erőltetett fogyasztás kultúrájához”.

A jövedelmek csökkenésétől és a munkanélküliségtől való félelem miatt tavaly nulláról négy százalékra növekedett az Egyesült Államokban a lakosság megtakarítási rátája. Az EU-ban ugyancsak emelkedett a mutató: 2008 utolsó negyedében 12,2 százalékot mért az Eurostat, szemben a harmadik negyedévi 10,8-del.

Az óvatosság válságos időkben normálisnak számít. Az USA-ban az elmúlt harminc évben 14 és –2,7 százalék között mozgott a mutatószám. Most azonban tartós lehet a változás. Jonathan A. Parker, a Kellogg School of Management professzora szerint nemcsak a krízis idején, hanem az után is többet fognak megtakarítani az amerikai családok, mint előtte.

A harmincas évekbeli nagy világválság egy generációra átalakította a pénzügyi értékrendet – emlékeztet a The New York Times.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.