BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szóba kerülhet a költségvetési hiány emelése a tárgyalásokon

VIZSGÁLAT. Mától tárgyal Budapesten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttsége. Áttekintik a pénzügyi folyamatokat, a hiány alakulását és a gazdasági kilátásokat. Legutóbb márciusban végeztek ellenőrzést a Magyarországnak tavaly novemberben odaítélt, 25,1 milliárd dolláros nemzetközi pénzügyi segélycsomag felhasználásával kapcsolatban. Akkor pozitív kicsengésű értékelést adtak, igaz, azóta tovább romlottak a növekedési kilátások, így a büdzsé helyzete is. Most tehát a fő kérdés várhatóan az lesz, hogy elégségesnek ítélik-e a Bajnai-kormány által bejelentett további szigorítást.

A valutaalap azonban valószínűleg kielégítőnek tartja majd a kiadáscsökkentő csomagot – mondták szakértők a Reutersnek. Az értékelésnek nagy tétje van: ennek alapján döntenek majd a szervezetek arról, hogy folyósítják-e a kölcsön következő, harmadik részletét. Egyensúlyi szempontból – hosszú idő után – régiós összehasonlításban is jónak számít az elemzők szerint a magyar válságkezelő csomag. Azonban úgy vélik, a tárgyalásokon így is felmerülhet a 3 százalékosnál kissé magasabb hiány engedélyezésének a kérdése is. Az adósságpálya ugyanis jelenleg főként az alacsony gazdasági növekedés miatt nem fenntartható, és korábban éppen a növekedésösztönző lépéseket hiányolták a kormány programjából a szakértők. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.