BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raliznak a részvényalapok

Jobban jártak azok, akik nem engedtek a banki betétakciók csábításának, és az idén inkább egy jól megválasztott részvényalapba tették a pénzüket. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint ugyanis az év eleje óta eltelt öt hónapban a részvénytúlsúlyos alapok átlagosan csaknem 16, a tiszta részvényalapok pedig több mint 19 százalékos hozamot értek el. Ennek legfőbb oka, hogy márciusban megfordult a trend a tőkepiacokon, és emelkedni kezdtek a részvényárfolyamok, a rali pedig mind a mai napig tart. Igaz, a szakemberek egy része óvatosságra int, és arra figyelmeztet: a medve piacnak még nincs vége, hamarosan újabb esések várhatók a tőzsdéken.

A legnagyobb nyereségre a hazai alapkezelők részvényalapjai közül a feltörekvő piacokon befektetők tettek szert. Közülük is a térség ingatlanfejlesztő cégeibe invesztáló Dialóg Ingatlanfejlesztő részvényalap viszi a prímet, amely az év eleje óta több mint 60 százalékos hozamot ért el. Volt azonban honnan javítani: a bő egy esztendeje, 2008 márciusában indult konstrukció befektetési jegyeinek árfolyama a névérték 30 százaléka alá esett tavaly, és ez év májusának legvégén is csak a 43,5 százalékán állt.

2009 ezüstérmese eddig az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő oroszországi és a FÁK-államokban tevékenykedő cégek részvényeibe invesztáló Russia alapja, amely az év elejétől május végéig csaknem 60 százalékos hozamot ért el. Az alap indítását az eddigi teljesítmény alapján jól időzítette az alapkezelő, hiszen a tavaly decemberi start óta másfélszeresére növelte a befektetők pénzét. Az év bronzérmese júniusig az OTP délkelet-ázsiai, feltörekvő európai, latin-amerikai, illetve közel-keleti piacokon befektető DWS alapok alapja lett csaknem 50 százalékos hozammal. A feltörekvő piacok azonban még mindig nem heverték ki a tavalyi zuhanást, így a nem egészen két éve indult konstrukció befektetési jegyei változatlanul a névérték 70 százaléka körül forognak.

A felsoroltakon kívül még tucatnyi részvényalap ért el az év elejétől 25 százalékot meghaladó hozamot. A sikerhez többnyire a feltörekvő országokban kellett forgatni a pénzt, de már maga a BUX index követése is 20-25 százalék körüli nyereséget hozott. A feltörekvő piacokon egyébként nem csak forintban keletkezett szép haszon, több euróelszámolású alap is kiemelkedően teljesített az idén. A GE Money EMEA részvényalapja több mint 25 százalékot szedett magára, az OTP Ázsia Ingatlan és Infrastruktúra alap nyeresége pedig megközelíti a 20 százalékot.

A busás nyereség dacára azonban a befektetők még ódzkodnak ezektől a konstrukcióktól. A Bamosz adatai szerint januárban áramlott ugyan mintegy 11,6 milliárd forint a részvényalapokba, azóta azonban áprilisig folyamatosan vonták ki a tőkét belőlük. A MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adatai alapján pedig a májusi tőzsderali idején is folytatódott a tőkekivonás: a részvénytúlsúlyos alapokból mintegy 3,6, a tiszta részvényalapokból pedig több mint egymilliárd forint távozott. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.