BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáshitel helyett lízing

Az állami támogatások eltörlése a korábbinál népszerűbbé teheti az ingatlanlízinget

Finanszírozás. „A pénzügyi válság és a lakástámogatási rendszer átalakításának hatására a jelzáloghitelek mellett az ingatlanlízing-konstrukciók is egyre népszerűbbé válnak” – mondta Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője tegnap a cégcsoport sajtótájékoztatóján. (Az ingatlanlízinget egyébként a lakáshitelpiachoz hasonlóan megviselte a válság: az idei első negyedévben a lízingszövetség adatai szerint mindössze 16,8 milliárd forintot tett ki az ingatlanlízing keretében finanszírozott összeg, vagyis egy év alatt csaknem 60 százalékos volt a visszaesés.) A sajtóeseményen egyúttal bejelentették, hogy megalakult az Erste Lakáslízing Zrt., amely az Erste Ingatlanlízinggel együtt teljes körű ingatlanlízing-szolgáltatást képes nyújtani magánszemélyeknek, mikrovállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak is.

A lakáslízing egyik hátulütője az volt a hitellel szemben, hogy a lízingbe vevők nem igényelhettek bizonyos állami támogatásokat, például a szocpolt, illetve a félszocpolt – ezek azonban júliustól megszűntek, így a lízing versenyhátránya is csökkent. Sőt az új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető konstrukciók bizonyos esetekben akár kedvezőbb kondíciókkal is elérhetők, mint a jelzáloghitelek – emelte ki Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója.

Vállalkozások esetében – ahol a finanszírozás mértéke a vételár 60-80 százaléka lehet – az ingatlanlízingnek számos számviteli és adózási előnye is van. A lízingelt ingatlan után a fizetett kamat 40 százalékáig (legfeljebb 6 millió forintig) a cég társaságiadó-kedvezményt vehet igénybe. Másrészt új építésű lakásnál a finanszírozott összeg áfatartalmát kamatmentesen, a futamidő teljes tartama alatt elosztva, a havi lízingdíjban kell megfizetni.

Használt ingatlan vásárlása esetén pedig a vételár a nettó összegre csökken, mivel a fordított áfa miatt nincs áfamozgás. A lízingelt ingatlan egyébként bérbe is adható, ebben az esetben a lízingelt lakás áfája is visszaigényelhető. További jó hír a cégeknek, hogy július 9-től illetékmentessé vált az úgynevezett visszlízing, így az ingatlannal rendelkező vállalkozások ezzel a finanszírozási móddal a korábbinál olcsóbban juthatnak pluszforráshoz.

Magánszemélyek számára is vonzó lehet az ingatlanlízing, hiszen a vételár akár 100 százaléka is finanszírozható, ráadásul új lakás lízingelése esetén a kamatfizetés csak a nettó vételárra vonatkozik, az áfát kamatmentesen, a futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetnie a vevőnek. Előnye még az ingatlanlízingnek, hogy a nyílt végű konstrukcióknál a futamidő során a vevő kijelölheti, kinek a tulajdonába kerüljön az ingatlan, így könnyebben értékesíthető a lízingelt lakás, ráadásul eközben illetékfizetési kötelezettség sem keletkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.