BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

24 millió forintot termel a diploma az átlag magyar férfinak

Magyarországon sokkal nagyobb mértékben javítja a jövedelmi kilátásokat a felsőfokú végzettség, mint a nyugat-európai államok legtöbbjében – derül ki az OECD most közzétett oktatási jelentéséből.

Az Education at a Glance című kiadvány az idén először próbálja meg számszerűsíteni az oktatás gazdasági hasznait mind az egyén, mind a társadalom szintjén.

Az egyén számára a mérleg egyik serpenyőjében a felsőfokú végzettségtől várható átlagos bértöbblet és a munkanélküliség csekélyebb valószínűsége van, a másikban pedig a diploma megszerzésének a költségei, a tanulás alatt kieső munkabér és persze a bérből levont adók, járulékok.

Az egyenleg minden vizsgált országban pozitív (kivéve Franciaországban, ahol a nők az adó- és szociális rendszer sajátosságai miatt összességében rosszabbul járnak, ha egyetemet végeznek).

Magyar-, Lengyel- és Csehországban kiemelkedően nagy a diploma nettó jelenértéke, hazánkban például a férfiaknak egy átlagos karrier tartama alatt majdnem 128 ezer dollárt, azza mintegy 23,8 millió forintot hoz az egyetemen eltöltött idő.

A magas átlagjövedelem-szintű skandináv országokban ugyanez az adat csupán 7–23 ezer dollár között mozog. Makroszinten valamivel kisebb, de szintén nem csekély a diplomások képzésétől várható haszon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.