BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kamatvágás nem gyengítette a forintot

Kissé erősödött a forint a hétfői kamatvágást követően: az eurót 270 forint körüli szinten jegyezték a bankközi kereskedelemben az MNB kamatdöntése előtt, majd 269 forint közelében nem sokkal az 50 bázispontos kamatvágás bejelentését követően.

Fél háromkor, a kamatdöntést követően fél órával a jegyzés 269,14 forinton állt, szemben a délelőtt fél tízkor tartott 270,10 forinttal.

A jegybanki kamatdöntés megfelelt a piaci várakozásoknak. A megkérdezett kereskedők elképzelhetőnek tartják, hogy a kamatdöntésnek volt némi forinterősítő hatása, mivel a piac nagyobb vágástól "tartott". Hangsúlyozták azonban, hogy a régiós devizák árfolyamát elsősorban nem a kamatprémium, hanem a nemzetközi befektetői bizalom alakulása irányítja. A befektetői bizalom romlása a kamatprémium mértékétől függetlenül gyengíti a térségbeli devizák árfolyamát, a bizalom javulása pedig erősíti.

A forint délutáni erősödését is leginkább a javuló hangulatnak tudják be. A zloty kora délután 4,22-es euróárfolyamról rövid időn belül 4,19-re erősödött, párhuzamosan a negatív ázsiai zárást követően lendületesen emelkedő európai tőzsdeindexekkel, különösen a választási eredményt "üdvözlő" német tőzsdeindexekkel.

Mindazonáltal a forint további árfolyam-alakulásáról élesen ütköznek a nézetek: egyes vélemények szerint a forint változatlanul a 270 forintos euróárfolyam környékén ingadozhat 1-2 forint széles sávban, más vélemények szerint viszont néhány napon belül a 260-250 forintos sávba tolódhat el a jegyzés. A hétfő délutáni árfolyam-alakulás alapján a 270 forint körüli stagnálás tűnik valószínűbbnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.