BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság vége miatt gyengül a dollár

A dollár értékének csökkenése körülbelül egy évtizede kezdődött és a gazdasági világválság csak átmenetileg állította meg. Míg a legrosszabb időknek a zöldhasú menedékül szolgált, a gazdaság erősödésével a befektetők jobban fizető üzletek után néznek.

Tegnap a dollár ismét veszített értékéből, ezzel az amerikai fizetőeszköz visszatért arra a pályára, amelyet az évtized elején kezdett meg. A dollár zuhanását maga a gazdasági válság állította meg átmenetileg, ekkor – az amerikai gazdaság mélyrepülése ellenére – sokan menedékként tekintettek rá – írja a Washington Post.

Ahogy a válság a végéhez közeledik, a befektetők ismét elhagyják a dollár, mivel a gödörből kilépve megnő az étvágyuk a kockázatos és nagyobb hozamú eszközök iránt – fogalmazott a Brown Brothers Harriman elemzője.

Szintén elfordítja a pénzvilágot a dollártól az, hogy a Fed továbbra is rendkívül alacsonyan tartja az alapkamatot. A fejlődő piacok állapotának egyik legfontosabb jelzője, az MSCI Emerging Markets Index a Lehman Brothers bukása óta nem látott magasságokat ért el nemrég – ez azt jelenti, hogy a fejlődő piacokra öntött rengeteg pénz busásan megtérülhet.

Emellett a befektetők még egy biztos pontot találtak, ez pedig az arany. Miközben a dollár értéke csökken, az arany ára 18 hónapos csúcsot ért el, meghaladva az unciánkénti 1 000 dolláros árat. Az arany már csak azért is biztos befektetésnek tűnik a dollárral szemben, mert a mennyiségi könnyítési program és a kormányzati költések inflációs félelmet gerjesztettek az Amerikára tekintő befektetőkben. Az HSBC elemzője szerint az arany rali mögött elsősorban a dollár gyengélkedése áll.

A zöldhasú állapota kellemetlen következményekkel is jár: csökkenti a külföldre helyezett amerikai befektetések értékét és csökkenti az Egyesült Államok finanszírozására irányuló külföldi törekvéseket. A befektetők magasabb prémiumokat kérhetnek a dollár gyengeségének ellensúlyozására, ami viszont megemelheti a hitelköltségeket.

A nyugtalanságot jelzik Kína, az Egyesült Államok legnagyobb külföldi befektetőjének nyilatkozatai, amelyek szerint a kommunista ország félti az Amerikában elhelyezett pénzeit.

Az aggodalom a dollár nemzetközi szerepéről szóló vitát gerjesztett, amelynek keretében felmerült: megtarthatja-e a dollár a nemzetközi tartalékvalutaként 50 éve betöltött szerepét. Ugyanakkor a lap által megkérdezett elemző szerint a dollár a közeljövőben biztosan nem veszíti el tartalékvaluta szerepét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.