BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel: Egy év alatt sokat romlott a magyar egészségügy

Rosszabb lett a magyar egészségügyi rendszer egy brüsszeli felmérés szerint.

Hat helyet esett vissza a magyar egészségügy a múlt évhez képest, legalábbis egy most publikált nemzetközi felmérés szerint. A brüsszeli székhelyű Health Consumer Powerhouse nevű cég 32 európai ország egészségügyi rendszerét hasonlítja össze minden évben. A vizsgálat szerint Magyarország egyebek között rosszul áll az infarktus és a rák okozta halálozásban, de nem túl jó a kórházi fertőzések elleni védekezés sem.

De mégsem ezek miatt estünk vissza a rangsorban - mondja Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnöke, aki szakértőként segítette a felmérést. „A halálozás és az egészségügyi állapot adatai évről-évre rosszak, tehát ebben nincs visszaesés – mondta az MR1 - Kossuth Rádió kérdésére.

– De vannak olyan új mutatók, amelyeket most értékeltek először. Például az, hogy a laboreredményeket milyen gyakran küldik elektronikusan közvetlenül a betegnek, és ezekben helyenként rosszul teljesített Magyarország. Másrészt pedig vannak olyan mutatók, amelyekben ténylegesen rontottunk, például abban, hogy az onkológiai ellátásra mennyit kell várni. Erre tavaly még jó eredményt kaptunk, most pedig csak közepeset.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.