BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dupla nem a jövő évi költségvetésre

Sem a munkavállalói, sem a munkáltatói oldal nem ért egyet a tervezettel

Nem osztatlan a jövő évi költségvetés sikere az érdekképviseletek körében: a munkáltatók szerint nem képes a gazdaság élénkítésére, a munkavállalók szerint pedig még nehezebb helyzetbe hozza a rászorultakat.

A költségvetés mellett a jövő évi keresletnövelésről, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról tárgyal pénteken az Országos Érdekegyeztető Tanács.
 
Nem tudjuk támogatni a 2010. évi költségvetést, mivel súlyosan sérti a munkavállalók érdekeit – jelentette ki Palkovics Imre az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint ez a költségvetés a rászorulókat még kiszolgáltatottabb helyzetbe fogja hozni, mint eddig, ugyanis a kormány csak a fizetési mérleg egyensúlyával foglalkoznak, az intézkedések társadalomra gyakorolt hatásával azonban egyáltalán nem.

A munkáltatói oldal szerint a jelenlegi költségvetés tervezete nagyon eltérő eredményességű. A költségvetési egyensúly biztosításának ugyanis nagy valószínűséggel eleget tud tenni, míg a gazdaság élénkítésére alkalmatlan.

A munkáltatói oldal ugyanakkor pozitívumként említette meg, hogy a kiadáscsökkentésben olyan területekhez is hozzá mertek nyúlni, amelyek korábban tabunak számítottak. Ezek közt említették a közösségi közlekedésnél tervezett 40 milliárdos elvonást, ugyanakkor hiányolják a kormány előrejelzését ennek az intézkedésnek a társadalomra, valamint a vállalkozásokra tett hatásaira.

A hazai kis- és közepes vállalkozói (kkv) szektornak még csak most jön a feketeleves - jelentette ki Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén. Meglátása szerint ugyanis a hazai kkv-k a válságot eddig a tartalékaikból próbálták túlélni, ezek a készletek azonban most télen, illetve jövő tavasszal nagy valószínűséggel végleg kimerülnek.

A Távhő áfájának csökkentése nemcsak hiba, hanem egyenesen bűn lenne – vélekedett Rolek Ferenc.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.