BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G20 - Merkel "helyre rakná" Obamát

Angela Merkel kancellár a G20 csúcs előtt arra figyelmeztetett: a világgazdaság egyensúlyának helyreállítása nem szoríthatja háttérbe a pénzpiacok újraszabályozásának még sürgetőbb feladatát.

Angela Merkel úgy fogalmazott: a globális gazdaság egyensúlya fontos kérdése, de világosság tette, hogy nem szabad más témákat keresve megfeledkezni a pénzügyi reformról. A Reuters tudósítása szerint a kancellár nyilatkozata arra utal, hogy feszültség alakult ki a Berlin és Washington között.

Az Egyesült Államok fontosnak tartja a világgazdaság egyensúlyának visszaállítását azért, hogy csökkenjen az amerikai fogyasztóktól való függés. Ennek érdekében az amerikai kormány növelné az exportőr országok, például Kína fogyasztását.

Ezzel párhuzamosan megpróbálnák az Amerikához hasonló, eladósodott országokat takarékosságra ösztönözni. Hogy ez milyen módszerrel érhető el, az egyelőre nem világos.

A német kancellár szerint történtek előrelépések a pénzügyi szabályozás terén, de félő, hogy csökken a lendület. Mint mondta, biztosítani kell, hogy a világ tanul a pénzügyi válság leckéjéből és ezen a téren a Pittsburgh-i találkozó fordulópontot jelent majd.

Merkel úgy fogalmazott: "a politikusoknak elég bátornak kell lenniük ahhoz, hogy megtegyék azokat a lépéseket, amelyeket nem tapsolnak meg azonnal a bankok".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.