BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leleplezés – Az EU felfedte az Intel törvénysértő levelezését

Az Európai Unió illetékesei ma nyilvánosságra hozták azokat az Intel által küldött leveleket, amelyek a trösztellenes hatóság szerint egyértelműen bizonyítják, hogy a világ legnagyobb chipgyártója ki akarta szorítani a piacról riválisát, az Advanced Micro Devicest (AMD).

Teljes részletességgel mutatjuk be a szikár tényeket, amelyeken az Európai Bizottság döntése alapszik – közölte az Európai Unió szóvivője az AP-vel.

Jonathan Todd szerint a levelek világossá teszik, hogyan sértette meg az Intel a törvényt és hogyan fosztotta meg az európai fogyasztók millióit a szabad chipválasztás lehetőségétől.

Az ítélet szerint a világ legnagyobb chipgyártója azért fizetett az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és az NEC-nek, hogy a gyártók kizárólag, illetve elsősorban Intel eszközöket vásároljanak. Az Intel emellett azért is fizetett a cégeknek, hogy azok ne forgalmazzák vagy lassítsák az AMD chippel szerelt számítógépek forgalmazását. Az Intel álláspontja szerint az EU vizsgálata során nem vette figyelembe, hogy az általa nyújtott kedvezmények valóban közvetlenül hatottak-e az európai fogyasztókra.

A közösség arra reagált, hogy a tavaly rekord összegű, 1,45 milliárd eurós bírsággal sújtott Intel nemrég fellebbezett a döntés ellen, azt állítva, hogy az EU nem tudta megfelelően alátámasztani az erőfölénnyel való visszaélés tényét. Az Intel emellett azt állította, hogy a rivális AMD eladásai a cég saját hibájából csökkentek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.