BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb gázbiztonság itthon – Indul a biztonsági tároló

Ma lezárul a 150 milliárd forintból kialakított szőregi biztonsági gáztároló próbaüzeme, holnaptól pedig indulhat az üzemszerű betárolás.

Az év végére 1,2 milliárd köbméternyi stratégiai gázkészlettel kell rendelkeznie a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek (MSZKSZ) egy 2006-os törvény értelmében. A szövetség által a beruházásra kiírt tendert a Mol Nyrt. nyerte meg, amely utóbb 62 százalékos hányadot vett a stratégiai tárolásra létrehozott MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt.-ben (mai nevén MMBF Földgáztároló Zrt.).


 
A tárolóban már 450 millió köbméter gáz van. Bizonyos mennyiség eredetileg is volt benne, mert egy felhagyott földgázmezőből alakították ki, majd a Mol szintén sajtolt bele saját termelést, és már a szállítási tendert megnyert EMFESZ Kft. is juttatott bele 90 millió köbmétert a próbaüzem idején. „Határidőre végzünk a betárolással. A Szőregre szállított gáz meghatározó részéhez a magyar–orosz szállítási megállapodás alapján érkező gázból jutunk, mintegy 30 százalékához pedig északi-tengeri forrásokból” – mondta lapunknak Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója.

Biztonsági gáztárolóra nem tervezhető ellátási zavarok esetére van szükség. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a létesítmény gázára elsősorban Ukrajna felőli importunk újbóli elakadása esetén szorulhatunk rá. A szőregi tároló tehát pluszt jelent a normális ellátást lehetővé tévő, már meglévő kereskedelmi tárolókapacitásokhoz és vezetékrendszerekhez képest.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.