BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre! – Érezhetően nőttek a hazai befektetési alapok

Augusztusban végre érzékelhető növekedés következett be a befektetési alapok piacán.

Az alapok vagyona egy hónap alatt 180 milliárd forinttal, 2715 milliárdra emelkedett, ez egyrészt a szárnyaló piacoknak tudható be, de az is fontos szerepet játszott benne, hogy több mint 108 milliárd forintnyi friss pénz ömlött a befektetési alapokba – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adataiból. „Bár a számok impozánsak, de azért a helyzet még nem ennyire rózsás” – mondta lapunk kérdésére válaszolva Temmel András, a Bamosz főtitkára.

A hatalmas tőkebeáramlás ugyanis nem az új klienseknek, hanem jórészt az egyik vagyonkezelői csoporton belüli átrendeződéseknek köszönhető.

Augusztus 31-ével a hatékonyabb vagyonkezelés érdekében az Aegon Magyarország Általános Biztosító átalakította bizonyos unit-linked életbiztosítási szerződéséinek eszközalap-kínálatát, a régiek helyett hasonló befektetési politikát folytató, azonos kockázati besorolású, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő által kezelt befektetési alapok befektetési jegyeit magas százalékban vásárló új eszközalapokat vezetett be.

Az átcsoportosításnak köszönhetően az Aegon belföldi kötvényalapjába 54, nemzetközi kötvényalapjába több mint 42, közép-európai részvényalapjába pedig csaknem 12 milliárd forint áramlott ennek köszönhetően, és egy viszonylag kisebb összeggel, 1,8 milliárddal az alapkezelő pénzpiaci alapja is növekedhetett.

Ilyen fejlemények után nem csoda, hogy a régóta tőkekivonástól szenvedő kötvényalapok a nyolcadik hónapban intenzív tőkebeáramlást könyvelhettek el. A hosszú kötvényalapokba csaknem 54 milliárd forintnyi tőke áramlott, a rövidek pedig további 2,9 milliárdot szedtek össze, így a kötvényalapok összállománya 194 milliárdra, vagyis 11 hónapos csúcsra emelkedett.

A befektetők egyébként nem jártak rosszul ezekkel a konstrukciókkal, hiszen a kockázatmentesnél lényegesen magasabb, két százalék fölötti hozamot érhettek el rajtuk augusztusban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.