BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zavarosnak tűnik az ekhósok nyugdíjpénztári egyenlege

Jelentős eltérések mutatkoznak számos, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózó magánszemély nyugdíjpénztári egyenlegében - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

A lap birtokába került adatok szerint az igen gyakori eltérés oka egyszerűen az, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem mutatták ki az egyenlegben az ekhoalap után kiszámítandó és megfizetendő tagdíjat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez esetleges vagy tendenciaszerű eltérés.

Annyi állítható biztosan, hogy a foglalkoztatók a klasszikus munkaviszony szerint adózó bér terhei mellett az ekho szerint adózó jövedelem után is megfizették az ekhót. Azt azonban egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy hol parkol most a szóban forgó összeg, illetve azt sem, hogy ez mennyire jellemző az érintett körben.

A szabályok szerint a munkaadó és a munkavállaló által fizetendő ekhót az adóhatóság által kezelt számlára kell utalni, a hatóság pedig a jogszabályok alapján megfelelő arányban megosztja a befizetett ekhót. Ennek egy része, a munkavállalót terhelő ekhoalap 3,8 százaléka a magán-nyugdíjpénztári járulék, amit az adóhatóság negyedévente utal át az adott pénztárnak.



Az egyenlegek szerint azonban ezeknek az utalásoknak egy része nem jelent meg a pénztáraknál. Az adóhatóság nem tud erről a problémáról, legalábbis a lapnak adott válaszuk szerint eddig egyetlen munkáltató és egyetlen pénztár sem fordult hozzájuk, hogy eltérést tapasztalt az egyenlegekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.