BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MOTIware-motiváció a mobiltévének

Uniós támogatást nyert el a közelmúltban egy magyarországi mobiltelevíziós projekt. A MOTIware névre keresztelt szoftvert kifejlesztő ITware Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen nyert el pénzt az egyik k+f pályázaton. A közel egyéves munkával létrehozott alkalmazást az idén már be is mutatta a társaság a barcelonai GSM-konferencián, szándékaik szerint az jövőre már platformfüggetlenül tudja ötvözni a mobiltelevíziózást a közösségi oldalak élményével.


„Akkor számíthat nemzetközi figyelemre is ez a magyarországi fejlesztés, ha minden mobilkészüléken elérhetővé válik, függetlenül az adott készülék által futtatott operációs rendszertől” – emeli ki a bejelentés kapcsán Charaf Hassan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének egyetemi docense. Jelenleg a Windowst, a Javát és a Symbiant futtató rendszerekre képesek átültetni az új programokat, de jövőre már az iPhone és az Android telefonok számára is születhetnek futtatható verziók.
Elemzők szerint a következő években áttörésre lehet számítani a mobiltévézésben, ahol már ma is többféle technológia létezik. Már láthatók az Európai Unió által is preferált Digital Video Broadcast Handheld (DVB-H) rendszer adásai éppen úgy, mint a mobiltelefon internetkapcsolatát használó IP streaming műsorok. Ennek a szolgáltatásnak a piacát ma már nemcsak a műsorok passzív befogadása, de az azonnali kommentálás lehetősége és az interaktivitás is jellemzi.
Ma még azonban a kisebb költséggel üzemeltethető analóg technológiának is van kellő növekedést mutató piaca. Az erre vonatkozó legfrissebb elemzések szerint az idén 54 millióra tehető a világon az analóg mobiltévés előfizetők száma, ez 2013-ra elérheti a 300 milliót is. Az amerikai In-Stat piackutató elemzése szerint az effajta szolgáltatást nyújtó operátorok száma meghaladja a százat, a díjcsomagok ára havi 3 és 20 dollár között mozog. A felmérés szerint a mobiltévés előfizetők leggyakrabban sporteseményt vagy a híreket követik a készülékükön, legalább hetente egyszer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.