BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot döntött a mérleg

Meglepetést okozott az ismét csúcsot döntő külkereskedelmi többlet, bár még az sem egyértelmű, hogy pozitívat vagy negatívat. Olyan nagy ugyanis a bizonytalanság az adatok körül, hogy a prognózisok több százmillió euróval eltérnek. Euróban számolva a kivitel 18, a behozatal 24 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez viszonyítva – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes számításaiból. Mindkét irányban durván 3 százalékpontos a dinamika javulása augusztushoz képest, és szinte hajszálra megegyeznek az idei legjobb hónapéval, a márciusival. A külkereskedelem többlete pedig 486 millió eurót tett ki, ez a tavaszi és nyári hónapok kiemelkedő átlagánál is valamivel magasabb. Az első három negyedévben felhalmozott szufficit már a 3,3 milliárd eurót is meghaladja, így jelentős többlettel zárulhat 2009, erre korábban soha nem volt példa a KSH adatai szerint. A tavalyi azonos időszakban enyhe, 172 millió eurós passzívum volt, de már az is jelentős előrelépésnek számított. A szeptemberi kivitel 79, a behozatal 70 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Magasabb lett a többlet a Barta György által várt 350 millió eurónál. A CIB Bank vezető elemzője lapunknak elmondta: mind az export, mind az import visszaesési üteme kisebb lett a várakozásoknál. A felhalmozott többlet pedig máris tekintélyes mértékű, a szakértő jelezte, hogy az eddigi 3,5 milliárd eurós előrejelzését 4 milliárd euró közelébe emeli ez évre.

A kivitel alakulása nagyrészt a külső konjunktúrától függ, amely kedvező jeleket mutat az utóbbi időszakban. Az import zuhanása mögött pedig javarészt az áll, hogy a vállalatok felélték a készleteiket, emellett a fogyasztási és beruházási kereslet is megcsappant. A kiemelkedő külkereskedelmi aktívum így csupán felszínesen tekinthető pozitívumnak, bár a külső sérülékenységet csökkenti – fűzte hozzá Barta. A következő években a növekedés belső hajtómotorjaira nem igazán számíthatunk, így csak a nettó exportban lehet bízni. Vannak is pozitív jelek ezen a téren, a bázishatás is jelentősen javítja majd az év végi számokat.

Bartával ellentétben Kondrát Zsolt 610 milliós előrejelzése a tényadat fölött volt. Az MKB Bank vezető elemzője az eltérés okát az általa vártnál valamivel gyengébb exportban látta, míg az import összhangban volt prognózisával. Mindez ugyanakkor konzisztens a nemrég megjelent ipari adatokkal – emelte ki a szakértő, azaz volt némi fellendülés a reálgazdaságban a hónap során, ez azonban nem tekinthető fundamentálisan megalapozottnak. Kondrát is elképzelhetőnek tartja az idén a 4 milliárd eurós többlet elérését, és jövőre már mind az import, mind az export esetében pozitív számokat láthatunk. Ezt támasztja alá a külső piacok növekedésének visszatérése, legalábbis rövid távon, ez viszont a többlet mérséklődésével járhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.