BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Déli Áramlat: közeledő EU

Uniós támogatást helyezett kilátásba az orosz hátterű Déli Áramlat gázvezeték-beruházáshoz Günther Oettinger, az EU új energiabiztosa.

Bár az EU korábban sem volt elutasító, hivatalosan a rivális Nabucco projektet támogatja. Spekulációk szerint rokonszenve eltolódása miatt csúszhat, esetleg ellehetetlenülhet a Nabucco vállalkozás, amelynek révén pedig csökkenne a földrész függése az orosz gázszállításoktól.

Közben Horvátország parkolópályára irányíthatja a Krk szigeti cseppfolyósföldgáz-terminál építését, miután kedden csatlakozott a Déli Áramlathoz.

Bayer Mihály, Magyarország energiabiztonsági nagykövete szerint ezek az aggodalmak azonban alaptalanok. Mint mondta: az EU egy déli folyosóban gondolkodik, amelynek része a török–görög–olasz, az Adria-gázvezeték és az Ukrajnát átszelő Fehér Áramlat is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.