BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkedvelték a cégek a térségünket

A közép- és kelet-európai országok kötvénykibocsátásaik előrehozásával igyekeznek kihasználni az irántuk mutatkozó, növekvő befektetői érdeklődést. A Bloomberg által megkérdezett elemzők egyetértenek abban, hogy térségünk a fő kedvezményezettje az eurózónát is beárnyékoló, Görögország-ellenes hangulatnak. A pénzpiaci szereplők egyre inkább díjazzák a régiónkban végrehajtott megszorító intézkedéseket, miközben a nyugat-európai országoknak a gazdaságélénkítésre fordított kiadásaik felfuttatása után csak most kell nekilátniuk költségvetésük rendbetételéhez. Scott Mather, a Pacific Investment Management globális portfóliókezelési vezetője nemrég egyenesen „masszív rezsimváltásként” jellemezte azt a folyamatot, amelynek során „az adósságdinamika gyorsan romlik a fejlett világban, miközben javul a feltörekvő piacokon”.

Az ebben a hónapban kibocsátott államkötvényeket térségünk több országában is többszörösen túljegyezték, ez a hozamok csökkenését okozta. A finanszírozási költségek mérséklődését igyekeznek kihasználni a kormányok: Csehország az idén rekordnagyságban, 15 milliárd dollár értékben tervezi adósságpapírok kibocsátását, Lengyelország pedig 70 milliárdos célt tűzött ki. A nemzetközi segélyhiteltől függő Románia ugyan nem jelölt meg konkrét célösszeget, de Bukarest jelezte, egymilliárd eurós kötvénykibocsátásának sikere nyomán nem zár ki újabb aukciókat az idén. Bloomberg

Magyar sikerek

Magyarország március 16-án 30 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket, amelyeket a befektetők több mint négyszeresen jegyeztek túl.

Az egy-két nappal későbbi aukción több mint háromszoros volt a túljegyzés; az átlagos, 5,3 százalékos hozam jóval alatta maradt a jegybank 5,75 százalékos célkitűzésének.

A 2020-ban lejáró államkötvények hozamfelára a német papírokhoz képest a múlt héten 1,73 százalékpontra csökkent a tavaly év végi 2,02-ról.

Az egy-két nappal későbbi aukción több mint háromszoros volt a túljegyzés; az átlagos, 5,3 százalékos hozam jóval alatta maradt a jegybank 5,75 százalékos célkitűzésének.

A 2020-ban lejáró államkötvények hozamfelára a német papírokhoz képest a múlt héten 1,73 százalékpontra csökkent a tavaly év végi 2,02-ról.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.