BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Fertőzésveszély", lehangoló adatok - Megérkezett a medve

A fontosabb európai tőzsdék indexei rendre csökkennek. A befektetőket az eurózóna gazdasági teljesítménye mellett az ismét fokozódó görög válság és a Fed kommentárja is rossz kedvre hangolta.

A FSTE, a CAC és a DAX egyaránt 0,1 százalékot gyengült ma délelőtt és várhatóan a nyitás után követi az amerikai piac is, a Dow futures szintén 0,1 százalékot, az S&P 500 0,2 százalékot csökkent a kereskedés megkezdése előtt.

Az európai medvetáncot elsősorban a görög helyzet élénkíti. Pár napja felröppent a hír, hogy Athén felülvizsgálni az EU-IMF megállapodást az adósságával kapcsolatban. A Commerzbank ma közölt elemzése szerint pedig Görögország egyre közelít az államcsődhöz , a lakosság már megkezdte a bankbetétek kivételét. A hírek hallatán a görög adósság finanszírozási helyzete tovább romlott.

Eközben az Eurostat a korábbi 0,1 százalékról 0,0 százalékra módosította a 2009 utolsó negyedévére vonatkozó számítását, eszerint az eurózóna gazdaság stagnált a tavalyi év utolsó negyedében. És ha ez nem lenne elég: a Fed tegnapi kamatdöntő ülését követően nem csak hogy nem módosította az alapkamatot, de továbbra is a "huzamosabb ideig fenntartott" alacsony kamatokról beszélt. Ebből a befektetők azt a következtetést vonhatták le, hogy továbbra sem várható az irányadó ráta emelése.

"Mindez a jelenlegi fejlődés fenntarthatóságával és az eurózóna más országainak esetleges fertőződésével kapcsolatos kérdéseket vet fel" – fogalmazott a helyzetet illetően a VTB Capital elemzője az AP-nek. Neil Mackinnon szerint a jelenlegi stratégia nem fenntartható, újabb válsághullámhoz és deflációhoz vezethet. Szintén a kilábalás fenntarthatatlan és törékeny voltát emelte ki a Centre for Economic and Business Research közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.