BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Toyota és a Tesla közös villanyautógyárat épít Kalifoniában

A Toyota Motor Co. 50 millió dolláros részesedést vásárol a Palo Alto-i villanyautó-felesztéseiről híres Tesla Motorsban, a nemrég bezárt észak-kaliforniai autógyárában pedig elektromos szedán-modellek sorozatgyártsát tervezi.

Schwarzenegger kaliforniai kormányzó és Toyoda Akio, a Toyota elnöke tegnap közös sajtótéjékoztatón jelentették be: villanyautógyárrá alakítják a most áprilisban bezárt fremonti New United Motor Manufacturing (NUMMI) üzemkomplexumot. A Toyota az év végétől kezdené el itt a Tesla Motors által fejlesztett, Model S névre hallgató szedánok gyártását.

A NUMMI eredetileg a Toyota és a GM vegyesvállalataként jött létre a Toyota Matrix és Pontiac Vibe amerikai gyártására. Scharzenegger kormányzó büszkén említette: az újranyitással több mint ezer új munkahely létesül az államban – számolt be róla a helyi napilap.

A Tesla Motors villanyjárművek fejlesztesé mellett csak kisebb részben foglalkozott saját gyártással, inkább a kifejlestett gyártási technológiák más autógyáraknak való értékesítéésre helyezte a hangsúlyt. Üzleti kapcsolatuk a Toyotával hosszú időre tekint vissza, a közös gyártás azonban új üzleti modelnek számít a Tesla történetében. Evvel függ össze, hogy a függetlenségére kényes Palo Alto-i cég ezúttal 50 millió dolláros kisebbségi részesedést juttatott a Toyotának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.