BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a félelem, mégis magas az arany ára

Az arany ára szilárdan tartotta magát szerdán, miután kedden csaknem 2 százalékkal emelkedett.

Az azonnali arany ára unciánként 1210,70 dollár volt szerdán hajnalban, ami alig jelent változást a New Yorkban előző nap záráskor jegyzett 1210,65 dollárhoz képest.

Mindez annak hatására történt, hogy az euróövezet adósságproblémái miatti aggodalmak emelték a nemesfém vonzerejét, hiszen az arany menedék a kockázatokkal szemben, és a valuták alternatívája. A jelek szerint a piaci szereplők egyetértésre jutottak azt illetően, hogy az unciánként 1200 dollár alatti árak előnyösnek számítanak, de az 1250 dollár feletti árakat is el kell fogadniuk.

Mindazonáltal a befektetők a Reuters jelentése szerint vélhetően nem fognak rövid határidőre jelentős mennyiségű aranyat vásárolni a jelenlegi árszinten. Koichiro Kamei, a tokiói székhelyű Market Strategy Institute kutatója szerint mélyen gyökerező az arany vonzereje, mint a valuta alternatívája és fedezet a kockázatokkal szemben, és ez hosszabb távon is igy marad, semmi sincs, ami ezt veszélyeztetné a közeljövőben.

Az arany tartósan magas árát vélhetően a fizikai vásárlások is segítik, hiszen a piac ugyanakkor hajlik arra, hogy a nagyobb kockázatot jelentő eszközökhöz forduljon. Ezt mutatja, hogy az euró erősödött a dollárral szemben, a befektetők ismét elkezdték vásárolni az európai devizát. Mivel ma pozitív a nemzetközi hangulat, elképzelhető, hogy csökken az arany ára.

Reuters - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.