BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még jól jöhet, ha van otthon német márkája!

A jelenlegi állás szerint Németország nem kívánja elhagyni az eurózónát és mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt az olyan, gondokkal küzdő államok se tegyék meg, mint Görögország. Az elemzők egy része szerint a közös európai valuta igencsak kifizetődő Berlin számára, míg mások arra emlékeztetnek, hogy a német márka visszatérése is komoly előnyökkel járna.

A munkanélküliség 18 éves mélypont körül jár, a DAX index az eurózóna legjobban teljesítő tőzsdei mutatója, a vezető német cégek, mint a BMW vagy a Siemens pedig egyre magasabb profitról számolnak be. Mindez azt jelenti, hogy az aktuális elégedetlenség ellenére Németország számára még mindig jó üzlet az eurózóna.

És bár az olyan közgazdászok, mint Martin Feldstein vagy a milliárdos befektető Soros György az eurózóna esetleges széthullására figyelmeztetnek, az európai deviza értéke jelenleg emelkedik a dollárral szemben. Németország ugyan vonakodott a Görögország megsegítését célzó EU-döntés elfogadása kapcsán, de Julian Callow, a Barclays Capital elemzője a Bloombergnek nyilatkozva elmondta: az eurózóna szétesése nagyon komoly gondot jelentene Németországnak.

A 2009-is tartó 11 év alatt Németország 13 százalékkal versenyképesebbé vált, mint szomszédai, az exportőrök idén 3,9 százalékkal emelték magasabbra a DAX-ot. "Ha a vállalatok képviselőivel beszélgetek, az az érzésem, hogy nagyon pozitívan vélekednek a profitkilátásaikról" – vélte Stefan Moeckel, WestLB Mellon Asset Management alapkezelője. A Deutsche Bank prognózisa szerint idén 2 százalékkal növekszik a német gazdaság, megelőzve Olaszországot és Franciaországot.

Más kérdés, hogy ezekről a pozitívumokról még meg kéne győzni a német polgárokat, akiknek a Bild június végi felmérése szerint 51 százaléka szeretné, ha újra bevezetnék a német márkát. A Morgan Stanley vezető közgazdásza, Joachim Fels szerint az eurózónából való kilépés nem elképzelhetetlen Németország számára, igaz, nem a közeljövőben. Christopher Smallwood, a Capital Economics szakértője pedig arra emlékeztet, hogy ha ismét megjelenik a német márka, az jelentősen erősödhet a többi valutával szemben, ez pedig azt jelentené,hogy a német háztartások életszínvonala érzékelhetően megnőhet.

Németország ily módon hasznot húzhatna a hatalmas kereskedelmi többletből, amelyet jelenleg ellensúlyoz a közös deviza. Ugyanakkor Jürgen Pfister emlékeztet a márka hatalmas volatilitására és arra, hogy az euró menedéket jelent a kilencvenes években tapasztalt ingadozásokkal szemben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.