BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

281 fölött az euró - Zuhan a forint

A forint reggel óta folyamatosan gyengül és már a 281-es szintet is átlépte az euróval szemben.

Egy euróért jelenleg 281,14 forintot adnak, a dollár ára 215,49 forint, a svájci frankkal 204,19 forinton kereskednek. A hazai deviza a 280-as szint alatt is állt ma reggel, de a kora reggeli órák óta fokozatosan gyengül.

A befektetők most azt várják, hogy milyen hatással lesz a piacokra az, hogy a Fed kedden változatlan, továbbra is rekord alacsony szinten hagyta az irányadó kamatot, de egyelőre nem jelentett be komolyabb gazdaságélénkítő lépéseket. A Cashline szerint azonban nem a Fed kommentárja a lényeges, hanem az, ami kimaradt belőle. Az elemző cég úgy látja, a jegybanki pénzpumpa teljesen kudarcot vallott.

Mint mai elemzésükben írják, néhány hónappal ezelőtt a média attól volt hangos, hogy a Fed és más jegybankok hogyan bontsák le pénz-nyomdáikat és búcsúzzunk el a végtelen likviditás korától. Ehhez képest a tegnapi kommentár több szempontból is visszalépést jelent a korábbiakhoz képest.

Egyrészt a vártnál gyengébb gazdasági növekedést annyira fontos elemnek tartották, hogy dupla helyett szorítottak neki a szövegben. Ennek kapcsán érdemes elgondolkodni, hogy mennyit ért az elmúlt lassan két év zéró közeli kamatszintje. Ilyen időtávon már mutatkoznia kellene a pozitív hatásoknak, az ingatlanpiacot azonban nem sikerült talpra állítani, miközben a vállalatok munkaerőfelvétele továbbra is limitált. Fogyasztói oldalról a megtakarítások felé való lassú elmozdulás rajzolódott ki az utóbbi negyedévekben, azonban éles áttörésről itt sem lehet beszélni.

Az elemzők jóslata mindenesetre már bevált, hiszen a forint máris átlépte a 281-es szintet az euróval szemben, és rossz a hangulat.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.