BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„A magyarok otthonaikért küzdenek az erős frank miatt”

A svájci frank erősödése miatt a magyar devizahitelesek nehéz helyzetben vannak, azért küzdenek, hogy megtartsák házaikat. Valaki inkább felégetné házát, mint a banknak adja - úgy is hajléktalan lesz.

A Bloomberg arról tudósít, hogy Magyarország annyira megszenvedte a svájci frank erősödését, hogy a devizahitelesek komoly küzdelmet folytatnak, hogy megtartsák lakásaikat és házaikat. Egy magyar nő azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy inkább felégeti házát, mint odaadja a banknak, ugyanis mindkét esetben hajléktalan lesz. Az alpesi deviza erősödése miatt arra kényszerül, hogy lakásokat takarítson.

A frank ára jelenleg 202,3 forint, de amikor az SNB felfüggesztette az intervenciót a frank gyengítése érdekében, a 220-as árfolyamot tesztelte a piac.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti

A háztartások hiteleinek kétharmada külföldi pénznemben denominált, 82 százaléka svájci frankban. Simor András részben a magyar egyéneket illeti kritikával, vélhetően arra gondolt, hogy nem ismerik a kockázatokat, mellyel a devizahitel-felvétele jár (a szerk.). „Még mindig nem találjuk a módját, hogy megállítsuk a lakosságot, hogy síkképcsöves televíziót vásároljanak külföldi pénznemben eladósodva.”

A Bloomberg álmatlan éjszakákról ír, mely azt a családot érinti, ahol az apuka elveszítette állását és az anyuka pedig nem tud dolgozni, mert fogyatékos gyermekére vigyáz. A munkahelyek lvesztésének problémája nem csak a devizahiteleseket érinti, hanem a forintadósokat is (a szerk.). „Nem tudom mi lesz velünk, ha lejár a moratórium” – mondta az asszony. A kormány 2011 április 15-ig kilakoltatási moratóriumot rendelt el. A kormány augusztus végén jelenti be a programot, mellyel a bajba jutott hiteleseket segítenék meg.

A Nemzetközi Valutaalap kifogásolja a kormány tervét, ugyanis azt az üzenetet küldi, hogy „problémák vannak a magyar bankszektorban” – mondta Christoph Rosenberg az IMF magyarországi delegációjának vezetője. „Egyetértünk abban, hogy a hiteleseknek segíteni kell, de közvetlenül és világos módon kell, hogy történjen”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.