BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: pluszos lenne a büdzsé a magánnyugdíj beszámításával

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint, a magán nyugdíjpénztári rendszert bevezető országok fenntarthatóbbá tették a költségvetésüket, az uniós statisztika alapján mégis úgy tűnik, mintha rosszabb állapotban lenne a költségvetésük a többi tagországénál.

Oszkó Péter szerint a gyakorlati haszna ennek a kérdésnek az, hogy a magyar teljesítmény még inkább összehasonlíthatóvá válik az európai uniós országokéval. A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy hazánk finanszírozási igénye ugyanannyi lesz, mint eddig, csak nem fog rosszabbnak tűnni a helyzete az összehasonlításokban. Oszkó Péter szerint így a befektetők számára is kiderülne, hogy Magyarország helyzete stabilabb, mint gondolták – tudósít a Gazdasági Rádió.

Az államháztartás hiánya radikálisan csökkenne akkor, hogyha a magán nyugdíjpénztári rendszer teljes mértékig be lenne vonva a költségvetési elszámolásba. Emellett viszont van egy olyan verzió is, miszerint a magyar rendszer megmaradna, azoknál a tagállamoknál ahol nincs ilyen pénztár, ott viszont kiszámolnák, hogy ebből mennyi úgynevezett implicit államadósság következik – tette hozzá Oszkó Péter. Ha az előbbi verzió történne mégis, akkor rövidtávon pozitív lenne a költségvetés szaldója, és az államadósság is 5-6 százalékkal csökkenne.

A volt pénzügyminiszter úgy véli, hogy a magánnyugdíj pénztári befizetés nem fogyasztásra költött pénz, ezért nem kellene, hogy hiánynövelő tétel legyen ez az összeg.

Most egy olyan helyzet állt elő, ahol a tagállamok többsége szeretné szigorítani a stabilitási, és növekedési paktumot. Ugyanakkor van kilenc olyan ország, amely ezeknek a változtatásoknak akkor hajlandó a támogatója lenni, hogyha az őket pillanatnyilag diszkrimináló szabályokat is megváltoztatja az Európai Unió, írja a Gazdasági Rádió.

Oszkó Péter szerint, hogyha októberre nem derül ki a kilenc ország által támogatott kezdeményezés sorsa, akkor Magyarország továbbra is úgy kell, hogy megtervezze a jövő évi költségvetését, hogy abban nem számolhatja el a magán nyugdíjpénztári befizetéseket költségvetési bevételként. Az elszámolási szabályváltozás viszont azt jelentheti, hogy néhány évig kedvezőbb lenne a költségvetés egyenlege.

Oszkó Péter a Világgazdaság szerdai számában kifejti véleményét a tervezetről. A Költségvetési Tanács bírálta a tervezetet, véleményük szerint nem javulna Magyarország megítélése.

Ám lehet, hogy a "Rodolfó-trükk" műküdik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.