BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felnőttképzés gyerekcipőben

A 25 évnél idősebb magyarok mindössze 2,7 százaléka vesz részt valamilyen képzésben, ez az arány pedig alig több mint negyede az unió átlagának.

Különösen szomorú, hogy hazánk a tavalyi Eurostat-adatok tanúsága szerint hat év alatt még viszsza is csúszott e téren, 2003-ban ugyanis e mutatónk még 4,5 százalékon állt.

Az okok összetettek: Magyarországon egyfelől nem része a kultúrának a felnőttkori tanulás, szakemberek azonban arra is felhívták lapunk figyelmét, hogy már magának a munkának sincs meg az a fajta „becsülete”, mint korábban.

Gondot okoz a felnőttképzések meglehetősen zavaros rendszere is, többek között az, hogy a képzőhelyek sokszor féléves tanfolyammal próbálnak kiváltani az állami rendszerben két évig tartó képzést. Ráadásul a résztvevők úgy érzik, hogy fizettek a végzettségükért, ezért nem fogadnak el szigorú vizsgafeltételeket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.