BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az IMF stigma, a fiskális szigor a megoldás"

A kormány felvette a kapcsolatot az IMF-fel és elővigyázatossági kölcsönszerződésről tárgyal, írta a Magyar Nemzet, amit a gazdasági tárca és a kormányfő is cáfolt. A magyar gazdaság talpra állása szempontjából nem ez a megállapodás a kulcskérdés - mondta Tardos Gergely a Világgazdaság Online-nak.

A kulcskérdés a magyar gazdaság szempontjából nem az, hogy születik-e megállapodás a Nemzetközi Valutaalap és a kormány között – hangsúlyozta Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője a Világgazdaság Online-nak. A legfontosabb a kormány hiánycsökkentési terve, a 2011-es 3 százalékos költségvetési hiány elérése – tette hozzá.

A szigorú fiskális politika a járható út, 3 százalék alatti hiányt gond nélkül tud finanszírozni jövőre a magyar kormány. Egy ilyen hiánypálya ugyanis biztosítja, hogy a magyar GDP-arányos államadósság erősen csökkenő pályára kerüljön, egy olyan környezetben, ahol a világ legtöbb országában meredeken emelkedik majd az adósságráta.

Ha a kormány betartja a választási ígéreteit: a kisebb államot, a befektetőbarát környezetet és a foglalkoztatás bővítését - ami csak az ösztönzők, szociális támogatások rendszerének átalakításán keresztül érhető el -, és ezzel egyidejűleg teljesül a 3 százalék alatti hiánycél, akkor nem lehet probléma a finanszírozással.
 
A költségvetési hiány tekintetében az IMF hitelével és nélküle sincs mozgásterünk: az EU ragaszkodik a deficit tartásához, magasabb hiányt nem is tudnánk finanszírozni – fejtette ki Tardos Gergely. Lehet, hogy a befektetők valamelyest nyugodtabbak lennének egy IMF megállapodás esetén, de az IMF jelenléte egyrészt stigma, másrészt hátráltathatja az euró bevezetését, hiszen azt jelenti, hogy az ország saját magától nem képes teljesíteni az árfolyam-stabilitási kritériumot - tette hozzá Tardos.

Ezért amennyiben az ország az IMF nélkül is finanszírozható, addig nincsen szükség új megállapodásra. A piacok szempontjából sokkal nagyobb hitelesség-növekedéshez vezetne, ha a fiskális fegyelem fenntartása mellett a hosszú távú gazdasági növekedés feltételeit megalapozó intézkedésekre kerülne sor a 2011. évi költségvetésben.
 
„A gazdaság működési mechanizmusát kell átalakítani, elérni, hogy minél többen vállaljanak munkát.” Az állami intézményrendszer túlságosan nagy és pazarló, a magas támogatások miatt a foglalkoztatottság az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a jelenlegi adórendszer pedig versenytorzító hatású. Ezeken kell változtatnia a magyar kormánynak, tehát nem az IMF a problémák megoldásának kulcsa - érvelt az elemző.

Mint ismert, a mai Magyar Nemzet azt írta: egy elővigyázatossági hitelkeret előkészítése ügyében is tájékozódhat mai és holnapi washingtoni látogatásán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Simor András jegybankelnök. A gazdasági tárca azonban cáfolta a hírt. Szintén tagadta az újabb hitelfelvételt a kormányfó. "Nem akarjuk másodszorra is növelni az ország adósságterhét. Saját erőnkből szeretnénk stabilizálni a gazdaságot, ehhez pedig a magyar piacról szerzünk forrást" – fogalmazott a miniszterelnök a bolgár fővárosban tartott sajtótájékoztatón a Bloomberg tudósítása szerint.

Orbán: Nem akarunk új IMF-kölcsönt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.