BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedes csúcson a növekedés

Az előző havi gyengébb teljesítmény után augusztusra formába jött az ipar. Az autógyártás húzhat ki a következő években a gödörből

A 17,9 százalékos éves alapú bővülés, amelyről a KSH gyorsjelentése beszámolt, 2000 óta a legnagyobb növekedési ütem. A júliusi bővülés ennek alig a fele, 9 százalék volt. Kissé árnyalja a képet, ha a munkanapok számával korrigált indexet nézzük, de az így számított 14,9 százalékos index is messze a legjobb az utóbbi években. A szezonálisan kiigazított növekedés is kedvezően alakult, 2,2 százalékos volt júliushoz viszonyítva, ez éppen kétszer akkora, mint a nyár közepi visszaesés volt. Az első nyolc hónap átlagos bővülése így 10 százalékra emelkedett, és az éves átlag ezt is könnyen felülmúlhatja, ha bejönnek a szakértői prognózisok. Ezzel újra messze a legjobban növekvő szektor lehet a válság során hatalmas zuhanáson átesett ipar, viszont még jövőre sem biztos, hogy el tudja érni a 2008 előtti termelési szintet. Hogy mi áll a remek nyár végi adat hátterében, azt az egy hét múlva megjelenő részletes adatok láttán lehet majd tudni, ám valószínű, hogy a járműgyártás, illetve az elektronikai ipar, valamint a többi exportorientált iparág húzta fel a teljesítményt. A belföldi kereslet beindulására még csak nagyon halvány jelek utalnak.

Az alacsony tavalyi bázis hatása még jócskán benne van a mostani adatban, hiszen csak 2009. szeptembertől indult be igazán az ipari növekedés – mutatott rá lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ugyanezen okból némi lassulást vár az éves számokban, ám a tavalyi gyenge december miatt az idei utolsó hónap ismét jelentős ugrást mutathat, ráadásul a Hankook gumigyár is ekkorra ígérte a termelésbővítést. Az is szerepet játszhatott a kedvező augusztusi adatban, hogy több helyen elmaradtak az ilyenkor szokásos nyári leállások, mivel a növekvő keresletet csak így tudták kielégíteni a vállalkozások. Hosszabb távon is igen optimista Suppan, az elmúlt hetekben érkezett, autóipari óriásberuházásokról szóló hírek alapján tartósan nagy növekedésre számít.
A Mercedes, az Audi és az Opel szinte egymásra licitálva jelentette be a kapacitásbővítéseket, amelyek a teljes gazdaságban is számottevők. Csak az a kérdés, hogy a német export szempontjából kulcsfontosságú kínai gazdaság mennyire tudja tartani az iramot, hiszen ott már a fékeződés jelei mutatkoznak. A szakértő azonban kiemelte: a német növekedés kezd átterjedni a fogyasztást befolyásoló tényezőkre, a munkanélküliség csökken, a beruházási kedv pedig növekszik. EJelenleg tehát kis esélyt lát a korábban sokat emlegetett W alakú recesszióra. Mindezek alapján már jövőre 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a közgazdász, ez 2013-ig még gyorsulhat is, főként, ha a gazdaságpolitika ezt reformokkal is megtámogatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.